Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Túl van a nehezén a Discovery legénysége

2006.12.13. 12:51
A Discovery asztronautái kedden, az STS-116 misszió első űrsétáján sikeresen felszereltek a nemzetközi űrállomásra (ISS) egy kéttonnás toldalékot. Szerdai programjuk az űrsikló hőpajzsainak ellenőrzése.

Robert Curbeam és Christer Fuglesang űrhajósok magyar idő szerint kedd este 9 óra 31 perckor kezdték meg űrsétájukat, ami 6 óra 36 percen át tartott. A veterán Curbeamnek, aki már harmadszor jár az űrben, nem ez volt az első űrsétája, a svéd Fuglesangnak viszont igen. Ő egyébként a legénység egyetlen nem amerikai tagja, az európai űrügynökség (ESA) delegáltja.

Rendben ment a legnehezebb séta

A séta során minden rendben ment, az űrhajósok először egy kéttonnás, 11 millió dolláros toldalékelemet szereltek fel az ISS vázára. Eközben az űrállomásról két kollégájuk, Joan Higginbotham és Sunita "Suni" Williams segítette őket egy robotkart működtetve. A kényes művelet problémamentesen zajlott, így a legénység a Discovery idei utolsó küldetésének három űrsétájából letudta az elsőt, egyben a legnehezebbet.

Curbeam szerel

A szerelés után a két asztronauta még kicserélte az állomás egyik külső kameráját, csatlakoztatták az egyik napelemet az új toldalékhoz, és eltávolították a szereléshez használt fogantyúkat. A további két űrséta során az űrhajósok már csak drótozni fognak: áthuzalozzák az ISS áramellátását, beiktatva azt a két új napelemet, amit még az Atlantis legénysége szerelt fel az előző, szeptemberi űrsiklóküldetés során.

Curbeam és Fuglesang magyar idő szerint szerda hajnalban 4 óra 7 perckor fejezték be az űrsétát, előtte azonban gratulációjukat küldték az összes idei Nobel-díjasnak, különösen John Mather fizikusnak, aki a Goddard Űrközpont munkatársa. A küldetést irányító Steve Robinson válaszul gratulált a Discovery legénységének a "100 százalékosan sikeres" űrsétáért.

A legénység
A Discovery hétfős legénységének parancsnoka Mark Polansky, aki először és utoljára 2001-ben járt az űrben az Atlantis fedélzetén. William Oefelein pilótának ez az első űrutazása, csakúgy, mint a legénység további négy tagjának, Christer Fuglesangnek, Joan Higginbothamnek, Nicholas Patricknek és Sunita Williamsnek. A legénység egyetlen nem amerikai tagja a 49 éves svéd Fuglesang, akit NASA európai megfelelője, az Európai Űrhivatal (ESA) delegált. Ha a megtett űrutazásokat számoljuk, Robert Curbeam a legtapasztaltabb, ő 1997-ben a Discovery, 2001-ben az Atlantis fedélzetén járt az űrben.

Éjjeli űrjárat

A földi irányítás javaslatára szerdán az űrhajósok még egyszer átvizsgálják az űrsikló hőpajzsát, sérülések után kutatva. A hét elején ezt egyszer már megtették, és közvetlenül a hazaindulás előtt is elvégeznek majd egy ellenőrzést, de a NASA biztonsági okokból elrendelte az újabb vizsgálatot. Érthető az űrügynökség óvatossága: a Discovery éjszaka startolt, és erre utoljára 2003 februárjában volt példa, a tragikus sorsú Columbia indításakor. Akkor egy startnál levált szigetelőhab-darab miatt a Columbia a leszállásnál megsemmisült, hétfős legénysége pedig életét vesztette. A katasztrófa óta az űrsiklóküldetések irányítói csak nappali indításokat engedélyeztek, és több speciális kamerával figyeltették a felszállásokat.

A tervek szerint az űrhajósok jövő hét közepén térnek haza, így a karácsonyt már otthon tölthetik. Sunita Williams az egyetlen kivétel, ő ugyanis az ISS-en maradt, felváltja az űrállomás személyzetéből a német Thomas Reitert, aki majdnem fél éve szolgál az űrben.

Az STS-116 küldetés az űrsiklóprogram száztizenhetedik missziója, a Discovery harmincharmadik repülése. Az NASA az STS-116 után még legalább 13 hasonló misszió során tervezi befejezni az űrállomást. Ezután kivonná a forgalomból az évi négymilliárd dollárból fenntartható űrsiklókat, és minél előbb áttérne a következő generációs Orion űrhajókra.