Elárasztotta a szemét a Nemzetközi Űrállomást

2006.06.28. 10:30
Lassan az űrállomás működőképességét veszélyezteti a fedélzeten felhalmozódott irdatlan mennyiségű limlom. Két űrhajós nemrég mintagyűjtő zacskó nélkül volt kénytelen űrsétára indulni, mert nem találtak egyet sem; korábban egy íróasztal méretű tévékészülék kallódott el a 18 000 ISS-en tárolt tárgy között.

"Egy ekkora tárgyat csak meg kellett volna találnunk. De nem találtuk" - nyilatkozta egy a Nemzetközi Űrállomáson elkallódott, íróasztal méretű tévékészülékről a USA Today-nek Leroy Chiao asztronauta, aki tavaly április végén tért vissza az ISS-ről. Az űrállomás mostanra gyakorlatilag megtelt mindenféle lommal, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy a július 1-én útnak induló Discovery újabb 2,5 tonna felszerelést visz magával az ISS-re.


John Phillips az ISS fedélzetén
Forrás: Detroit Free Press
Bár az űrsikló vissza is hoz valamennyit a feleslegessé vált tárgyakból, a helyzet kezd kritikussá válni. Nemrég az űrállomáson tartózkodó két űrhajós, az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeffrey Williams kénytelen volt úgy űrsétára indulni, hogy nem vittek magukkal a minták tárolására szolgáló zacskót - mert a rendetlenségben nem találtak egyet sem.

Rendnek kell lenni

Thomas Reiter veterán űrhajós, a Discovery júliusban induló legénységének német tagja szerint a lomok az élettér jelentős részét elfoglalják az űrállomáson. Az ISS-en körülbelül annyi hely van, mint egy átlagos, három hálószobás amerikai családi házban. Ezen a területen nagyjából 18 000 tárgy halmozódott fel, köztük irodaszerek és élelmiszeres dobozok.

Az űrhajósok órákat töltenek rendrakással - az áprilisban hazatért Bill McArthur például azzal töltötte idejének egy részét, hogy kipréselte a levegőt a fedélzeten összegyűlt műanyag zacskókból, hogy több helyhez jusson.

A lom azután kezdett halmozódni, hogy a Columbia 2003-ban darabajaira hullott, és a katasztrófa miatt a NASA két és fél évre leállította az űrsiklóprogramot. Az ISS-en összegyűlt szemét egy részét a legénység az utánpótlást szállító orosz teherjárművekbe szokta tömni, amelyek pilóta nélkül érkeznek, és úgy is indulnak vissza, majd a Föld légkörébe érve egyszerűen elégnek. Nagy mennyiségű szemetet és feleslegessé vált felszerelést azonban csak az űrsiklók tudnak visszahozni, de űrsiklóból 2003 óta csak egy járt az űrállomáson.

A szemetet nem lehet kidobni az ISS-ről, mert az onnantól folyamatosan kering az űrben, és amellett, hogy szennyezi a környezetet, balesetveszélyes is - egyes, nem igazolt feltevések szerint a Columbia tragédiáját is okozhatta egy darab a fent keringő 9000 szemétdarabból, amelyek összsúlya eléri az 5500 tonnát.

Enyhíthet a gondokon, ha a NASA - ahogy tervezi - felgyorsítja az űrsiklóprogramot, és 2007-ben újabb helyiséget told az ISS-hez.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön