Júliusban felszáll a Discovery

2006.06.02. 15:50
Az űrsiklók repülése mindig kockázatos lesz, állítja a NASA, de az amerikai űrhivatal az aggodalmak ellenére júliusban, egyéves szünet után újra kilövi az űrsiklót. A program 2010-ig tart, addig évente négyszer hagyja el a Földet a Discovery.

Elfogadható kockázatnak nevezte a NASA űrsiklóprogramjának vezetője, N. Wayne Hale azt, hogy a Discovery üzemanyagtartályáról a javítások ellenére is lehullhatnak apróbb szigetelőhab-darabok. "A legnagyobb veszélyforrásokat elhárítottuk" - mondta Hale egy csütörtöki sajtókonferencián. A programvezető egyúttal elismerte, hogy az űrsikló kilövése mindig is kockázatos lesz.

Megbízható felfedező
# A huszonkét éves Discovery a mostani küldetés előtt összesen harmincegyszer járt az űrben, 254 napot töltött repüléssel és 3995-ször kerülte meg a Földet. A Discovery bocsátotta útnak a mostanra legatyásodott Hubble űrteleszkópot és a Nap megfigyelésére az űrbe rendelt szondát, az Ulyssest. Történetét tekintve a Discovery a NASA adu ásza, jolly jokere és örök helyettese: a Discovery volt az első sikló, amelyet a Challenger balesete után kilőttek, és a Columbiát is ő váltotta a két és fél éves kényszerszünet után.
Az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy a július 1-től július 19-ig terjedő időszakban, egyéves előkészületek után ismét útnak indítja a a Discoveryt. A mérnököknek szokatlanul hosszú idejük, két hetük lesz arra, hogy a kilövés előtt kijavítsák azokat az esetleges hibákat, amelyekre a tesztek során bukkannak.

Baljós előjelek

Az üzemanyagtartály szigetelésének hibája három éve súlyos katasztófához vezetett: a Discovery ikertestvére, a Columbia felszállásakor leváló hab lyukat ütött a jármű hővédő pajzsában, ezért az űrsikló a Föld légkörébe való belépéskor túlmelegedett, és 2003 február 1-én felrobbant. A hétfős legénység egyik tagja sem élte túl a balesetet. A NASA a katasztrófa után két évre leállította az űrsiklóprogramot, és több százmillió dollárt költött a hiba kijavítására. Ennek ellenére a tavaly júliusi felszálláskor ismét levált egy darab szigetelőanyag az üzemanyagtartályról, de ez nem bizonyult végzetesnek. A Discovery 2005. augusztus 9-én rendben landolt a kaliforniai Edwards légitámaszponton.

A NASA tervei szerint a Discovery idén összesen háromszor hagyja el a Földet, azután évente még négyszer, egészen 2010-ig, amikor az Egyesült Államok örökre véget vet az űrsiklóprogramnak. A küldetések elsődleges célja a Föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomás, az ISS karbantartása és továbbépítése. Nem sokkal a Discovery után az Atlantis is elhagyja a Földet - ezt az űrsiklót július 25-én helyezik a kilövőállásra, és több mint egy hónappal később, augusztus 28-án szeretnék az űrbe bocsátani.  • Hírek
  • Személyi kölcsön