Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Véget ért az űrséta

2006.07.13. 00:06
Sikeresen befejeződött a Discovery amerikai űrrepülőgép legénységének harmadik űrsétája szerda este - jelentette be Tony Ceccacci, az űrrepülőprogram egyik vezetője a houstoni irányító központban tartott sajtótájékoztatón. Mindent megjavítottak, amit meg kellett.

A 48 éves Michael Fossum és az 51 éves Piers Sellers asztronauta valamivel több mint hét órán át tartózkodott a nyílt világűrben, és ez volt az utolsó űrsétájuk a Discovery visszatérése előtt. A két űrhajós először egy infravörös kamerát tesztelt, amelynek segítségével felfedezhetők az űrrepülőgépen keletkezett, szabad szemmel nem látható sérülések.

Belenéztek az orrába

A kísérlet során Sellers most is annak a kanadai gyártmányú robotkarnak a végére kapaszkodott, amelyen a lehető legmesszebbre el lehet jutni az űrrepülőgép külső burkolatának a vizsgálatakor. Az ISS 30 méter hosszú daruformájú szerkezetét az űrállomás belsejéből ismét a csapat két nőtagja, Lisa Nowak és Stephanie Wilson irányította. Az űrhajósok különösen a Discovery orrkúpját és szárnyait vizsgálták át, hiszen ezeket a részeket éri a legmagasabb hőmérséklet a sűrű légkörbe való visszatéréskor.

A felvételek készítése után a két űrhajós a Discovery nyitott rakterében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérnökei által kísérleti céllal megrongált 12 karbonlemezt javította meg, a repedéseket egy különleges lágy masszával bevonva. A karbonlemezek a kerámialapokhoz hasonlóan a légkörbe való visszatéréskor óvják az űrrepülőgépet a túlhevüléstől.

Megjavították az űrvonatot

A két űrhajós eddigi két űrszerelési munkája is eredményesen végződött. Az első alkalmával részben a Discovery külső hővédő burkán gyakoroltak olyan szerelési munkákat, amelyeket akkor kell alkalmazni, ha az űreszköz külső burkán olyan mértékű sérülést fedeznek fel, amely veszélyeztetheti a Discovery visszatérését. Az első, illetve a második űrsétán Fossum és Sellers megjavította a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső szállítóeszközét, az úgynevezett űrvonatot is, amely az ISS további kiépítéséhez nélkülözhetetlen.

A Discovery a tervek szerint szombaton hagyja el az űrállomást és hétfőn tér vissza a Földre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!