Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elmaradt a téridő csavarodását mérő űrszonda fellövése

2004.04.19. 16:21
Kapcsolódók (1)
Hétfő este a NASA elhalasztota Gravy Probe B kilövését. A hétszázmillió dolláros űreszközt amellyel Albert Einstein relativitáselméletét szeretnék ellenőrizni, egy Boeing Delta 2 rakéta juttatja a világűrbe a kaliforniai Vendenberg légibázisról. A halasztás oka, hogy a hordozórakétát nem készítették fel a kitűzött időpontban uralkodó szélviszonyokra -a fellövést kedd délelőttre tűzték ki.
Az ötven éve tervezett program, amelynek segítségével kiderülhet miként csavarodik a Föld körül a téridő, a történelem legdrágább tudmányos kísérlete.

Az űrszonda hátszáznegyven kilométerrel fog a Föld felett keringeni, miközben méréseket végez a gravitáció legkisebb változásairól is. A műhold négy, kvarcból készült, pingpong-labda méretű, vákumba zárt golyót hordoz magával. A küldetésen dolgozó tudósok szerint sikerült az eddigi legtökéletesebb gömböket megalkotniuk.

A vizsgálatok hitelességének biztosítására a gömböket az eddigi legnagyobb űrbe küldött hőpalackban közel abszolút nulla fokra hűtik. Anne Kinney, a NASA egyik kutatója szerint, az eddig legzavartalanabb környezetet sikerült kialakitaniuk az űrszondán.

Felcsavarodó téridő

Amint a gömbök az űrbe kerülnek, megpörgetik őket; ha Einsteinnek igaza volt, csekély változásokat lehet majd tapasztalni a gömbök orientációjában vagyis forgástengelyében. A kutatók a lehető legnagyobb aprólékossággal fogják mérni a várt apró mozgásváltozásokat.

Einstein 1916-os elmélete szerint a tér és az idő olyan szerkezetet formál, ami testek jelenlétében görbül. A Gravity Probe B azt méri, hogy az idő és a tér hogyan görbül a Föld miatt, és a bolygó forgása hogyan "csavarja fel" a téridőt.

A görbülési effektust már megfigyelték korábban, de a csavarodást közvetlenül még sosem sikerült megmérni. A NASA-küldetés mindkét hatást vizsgálni fogja. Ha nem lesz több csúszás, a szonda tizehat hónap múlva befejezheti a küldetést.