Árpád
-2 °C
4 °C

Eltűnt a világhírű űrhulla

2007.05.15. 10:30
Halála után kilőtték, kijutott az űrbe, de most nem találják James Doohan hamvait, mert azok elvesztek a sivatagban. A halottakat kilövő cég szóvivője szerint semmi ok a pánikra.

Volt egy férfi, volt egy álom. James Doohan, a Star Trek és mindenki Scottyja végre elhagyta a Földet, bár ehhez meg kellett halnia. A hamvakat az űrbe juttató Space Services szerint a kilövéssel nem volt semmi baj. Az simán ment. Most viszont nem találják Scotty hamvait, aki L. Gordon Cooper, meg még vagy kétszáz halott társaságában hever valahol Új Mexikó közepén, egy aprócska dobozban.

Végakarat

A színészt családja fizette be az utazásra, annak 2005-ös halála után. Ez volt Dothan végakarata, hogy ha csak egy kevés is, de kijusson belőle az űrbe. A kapszulát 2007. április 28-án lőtték fel egy SpaceLoft XL rakéta segítségével. Doohanból hét grammot sikerült felvinni, de a népes társaságban ott volt még az első amerikai űrhajósok egyike, L. Gordon Cooper, valamint még kétszáz további halott is.

A Space Services honlapján található árjegyzékből kiderült, hogy az ötszáz dolláros utazás a legolcsóbb: közel százezer forintba kerül egyetlen gramm halott kijuttatása a világűrbe, ám a hamvak nem maradnak fent, hanem ejtőernyő segítségével visszatérnek a Földre. Grammonként 1300 dollárért már Föld körüli pályára állították volna Scottyt, míg 2009 után 12500 dollárért (2,3 millió forintért) a Holdra, vagy a világűrbe is kilövethette volna a család a legendás színészt. De ők másként döntöttek. Visszavárták Scottyt. Nem rajtuk múlt, hogy a híresség végül eltűnt a sivatagban.

„Nagyon nehéz terepről van szó, nem lehet csak egyszerűen odasétálni a hamvakhoz, aztán elhozni azokat. Időbe telik, amíg megtaláljuk a kapszulát”, mentegetőzött Susan Schonfeld, a társaság szóvivője.”Ismerjük a hamvak pozícióját, és biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk Scottyt”, öntött lelket a szakember James Doohan családjába.

Karrier

James Doohan 1920-ban született Vancouverben, de akkor még nem tudta, hogy ő lesz az Enterprise űrhajó legendás alakja. A második világháború idején részt vett a normandiai partraszállásban, és meg is sebesült. Háromszor nősült, hét gyermeke született, nyolcvan filmben és tévéfilmben játszott ötven évig tartó karrierje során. Az ír-kanadai bonviván első jelentősebb szerepére 1966-ig várt, ekkor lett világhírű a Star Trek Scottyjának köszönhetően. A sorozat rajongói azért imádták a színészt, mert nélküle Kirk kapitány gyakran maradt volna csávában, ha nincs Doohan, nincs aki felsugározza az űrhajóra a furfangos vezetőt.

A színész több epizódban is felkavaró őszinteséggel formálta meg a skót származású Scotty-t, akiről egy alkalommal így vallott: a figura 99 százalékban James Doohan, és egy százalékban skót akcentus. A sorozat befejeztével Doohanra nehéz idők vártak, mert mindenki a Star Trek szereplőjeként azonosította, így nem kaphatott tehetségének megfelelő szerepeket. De elfogadta sorsát, és sosem volt rest elszórakoztatni a rajongókat egy-egy Star Trek-es történettel, vagy egy dallal. A színész 2005. július 20-án hunyt el redmondi otthonában, pont az Apollo 11 holdra szállásának évfordulóján. Véletlen? Aligha.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?