Zoltán
10 °C
21 °C

Jövő héten startol az Endeavour

2008.03.03. 21:45
Alig ért vissza az Atlantis űrrepülőgép, a NASA máris újabb misszióra készül a nemzetközi űrállomáshoz (ISS). A tervek szerint az Endeavour űrsikló már jövő héten útnak indul egy új űrlaboratórium egy részével. A legénység programja zsúfolt, javítómanővert is próbálnak és az európai űrügynökség (ESA) szállítóhajójával is találkoznak majd.

Az Atlantis február 20-án tért vissza, miután az ISS-hez szállította az ESA űrlaboratóriumát, a Columbust. Az Endeavour egy újabb űrlaboratórium, a japán Kibo egy darabját viszi majd az űrállomáshoz. A Kibo (japán név, jelentése remény) az ISS harmadik, egyben legnagyobb laboratóriuma lesz, három részletben szállítják az űrbe. Ha minden jól megy, az első elem már jövő héten, március 11-én, magyar idő szerint reggel fél kilenckor útnak indulhat az űrsiklóval. A második részt, a laboratórium központi egységét május végén tervezik az ISS-hez szállítani, a harmadik elemet, a laboratórium űrben végzett kísérletekre alkalmas "tornácát" pedig 2009-ben viszik az ISS-hez.

Az Endeavour legutóbbi startja augusztusban (kép: MTI)

Az Endeavour kéthetes küldetésén igen zsúfolt lesz a hétfős legénység és az ISS háromfős személyzetének programja. Az asztronauták az űrállomás robotkarját is kiegészítik egy elemmel, és egy javítási manővert is kipróbálnak a hővédő pajzson, hogy némi rutinra tegyenek szert, mielőtt ősszel megkezdenék a Hubble Űrteleszkóp javítási munkálatait. A Columbia űrsikló öt évvel ezelőtti katasztrófáját a hővédő pajzs sérülése okozta, a NASA azóta több milliárd dollárt költött arra, hogy csökkentse a hasonló sérülésekből adódó kockázatot. Az ESA saját fejlesztésű teherhajója, az Automated Transfer Vehicle (ATV) is az Endeavour küldetésének idején lesz majd az ISS közelében (a jármű március 8-án startol), az űrállomástól két kilométerre várja majd, hogy az amerikai űrhajósok végezzenek.

A NASA összesen hat missziót tervez idén az űrsiklóprogram keretében, az egyik egy kockázatos szervizküldetés lesz a Hubble-hoz. Az ISS befejezéséhez összesen 11 küldetés szükségeltetik majd, ezeket 2010 szeptemberéig, az űrsiklókat tervezett nyugdíjazásáig végre kell hajtani.