Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Két hónap után felkeltek a fekvő nők

2005.05.24. 00:27
Kéthónapos fekvés után felkelhetett az a tizenkét nő, akiket 3,8 millió forintnak megfelelő összeg ellenében részt vett az Európai Űrügynökség (ESA) vizsgálatában. A kísérlet célja az volt, hogy a súlytalanság hatásait vizsgálják, ehhez hat fokkal fejjel lefelé döntött ágyban hatvan napig fektették a vállalkozó kedvű önkénteseket.

A vizsgálatokon az orvosok arra keresték a választ, hogy hogyan reagál az űrhajósok keringési rendszere a tartós súlytalanságra. A kutatásban az ESA-n kívül a Francia Űrhivatal (CNES), a Kanadai Űrhivatal (CSA) és a NASA is részt vett.

Fejjel lefelé két hónapig

Azért döntötték meg az ágyakat hat fokkal, mert ebben a helyzetben földi gravitáció mellett hasonló folyamatok játszódnak le a szervezetben, mint az űrhajósoknál utazás közben és után, írta a Medicalnewstoday.

Március óta keresték az európai önkénteseket, akik aztán a toulouse-i MEDES-ben (a francia űrkutatási intézetben) töltötték az elmúlt két hónapot. 2001-2002-ben ugyanezt a kísérletet férfiakkal már végrehajtották, két három hónapos periódus során.

A mostani kísérlet résztvevői is három hónapig maradnak a MEDES-ben, ugyanis a kéthónapos fekvés után egy hónapos rehabilitáció következik. Egyesek bevallottan a pénzért, mások azonban a kihívás miatt vállalkoztak a nagy feladatra. Kalandvágyból feküdt hatvan napig a finn Marjo, aki korábban már körbeutazta a Földet, és a lengyel Dorotha is, aki jelenleg Svédországban él, Írországban dolgozik, de régebben Olaszországban tanult.

Ki akart szakadni

A cseh Monica szerint a három hónap arra volt jó, hogy egy kis lélegzethez jusson, ugyanakkor segítse a tudomány fejlődését. Hasonló okokból jelentkezett a francia Laurence is, akinek korábban drogproblémái voltak, és ki akart szakadni a "normál életből". "Ki akartam törni és megváltoztatni az életemet. Rengeteget tanultam. Felderítettem a belső énemet, és rájöttem mire vagyok képes" - fogalmaz.

A kísérlet alatt az alanyok bár nem kelhettek fel, tévét nézhettek, internetezhettek, spanyol, portugál vagy angol nyelven tanulhattak, és telefonálhattak is. Ráadásul minden nap egy fizikoterapeuta masszírozta izmaikat. "Minden nap beszéltem a négyéves kisfiammal telefonon" - mondta egyikük.

A részletes eredményekről június másodikán számol be a kísérletet vezető kutatócsoport.