Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Lefényképeztek egy Naprendszeren kívüli bolygót?

2004.09.13. 14:49
Európai csillagászok állítják: megpillantották végre és lefényképezték az első Naprendszeren kívüli bolygót. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy óvatosan kell fogadni az ilyen bejelentéseket, a Hubble űrteleszkóp szenzációként tálalt képéről is kiderült, hogy nem bolygó látható rajta.
Egy európai tudóscsoport a Chilében lévő Paranal Obszervatórium óriástávcsövével látta meg a Naprendszeren kívüli bolygónak vélt égitestet; ha állításuk igazolást nyer, az fontos mérföldkő lenne a csillagászat történetében. Eddig ugyan már több mint 120 Naprendszeren túli bolygóról, tudományos nevükön exobolygóról van tudomásunk, de ezek közül még egyet sem láttak. Létüket közvetett módszerekkel mutatták ki.

Halvány vörös pont

Az egyik eljárás szerint az adott exobolygónak a központi csillagára, azaz a napjára gyakorolt gravitációs hatása nyomán lehet következtetni a planéta meglétére. Ugyan nagyon csekély mértékben hatnak a bolygók napjuk mozgására, de érzékeny műszerekkel ez kimutatható.

A másik módszer abból indul ki, hogy egyes csillagok periodikusan veszítenek valamennyit fényükből. Ennek - mutatnak rá a csillagászok - csakis az lehet az oka, hogy egy másik égitest rendszeresen elvonul a csillag korongja előtt, és eltakarja annak egy részét, tehát a vizsgálat alá vont csillagnak van, vagy vannak kísérői.

Az európai szakemberek most arról számoltak be, hogy az infravörösben látó távcsövön keresztül egy tőlünk 230 fényévre lévő csillag előtt feltűnt egy halvány vörös pont, amelyet a 2M1207 számon katalógusba vett csillag bolygójaként határoztak meg.

Barna törpe

Ez a csillag barna törpe, ami azt jelenti, hogy valójában még nem is egészen csillag, mert tömege nem akkora, hogy annak összeroppanása következtében beinduljanak benne a termonukleáris folyamatok. Kora nyolcmillió év. Összehasonlításul: a mi Napunk több mint 4,5 milliárd esztendős. A 2M1207 tömege negyvenkettede a Napénak.

A látni vélt bolygó mintegy ötször nagyobb mi Jupiterünknél, ötvenötször távolabb kering anyacsillagától, mint a Föld a Naptól, és felszínén ezer Celsius-fokos lehet a hőmérséklet.

A szakemberek nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy óvatosan kell fogadni az ilyen bejelentéseket. Néhány éve amerikai csillagászok világszenzációként tálalták, hogy a Hubble űrteleszkóp jóvoltából megtalálták az első, Földről is látható exobolygót. Később azonban kiderült, hogy a fényképen valószínűleg egy háttércsillag látható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!