Eleonóra
-1 °C
12 °C

Már nem magyar a legnagyobb exobolygó

2007.08.08. 10:15
A TrES-4 jelű exobolygó az eddig ismert égitestek közül a legnagyobb, 3 és fél nap rajta egy év, viszont 1327 fokos.

"A TrES-4 a legnagyobb ma ismert exobolygó" - mondta a BBC-nek Georgi Mandushev, a flagstaffi Lowell csillagvizsgáló munkatársa. A Naprendszerünkön kívüli égitest hetven százalékkal nagyobb, azonban jóval csekélyebb tömegű, mint a Jupiter.

Forró és nagy

A TrES-4-nek nevezett bolygót egy nemzetközi kutatócsoport, a Transatlantic Exoplanet Survey csillagászai fedezték fel a Herkules csillagképben. A TrES-4 a GSC02620-00648 jelű csillag körül kering, 1435 fényév távolságban a Földtől. Az égitest rendkívül forró, hőmérséklete 1327 Celsius fok, írja a BBC.

"Még mindig meg vagyunk döbbenve azon, hogy milyen óriási lehet egy bolygó. Ugyanakkor ha képesek vagyunk magyarázattal szolgálni a méreteikre, saját Naprendszerünk bolygóit és azok kialakulását is jobban megértjük majd" - fogalmazott Francis O'Donovan csillagász, a TrES egyik operátora.

A TrES-4 is fedési exobolygó, csakúgy mint a HAT-P-3b, amit magyar kutatók közreműködésével legutóbb találtak. Ez olyan égitest, amely halványítja csillaga fényességét, ahogy a Földről nézve elhalad előtte. A TrES-4 3.55 nap alatt fordul meg csillaga körül, vagyis egy év kevesebb rajta, mint a Földön egy hét.

Eddig a magyaré nagyobb volt

A kutatók két arizonai csillagvizsgáló, a Lowell és a Whipple távcsöveit használva fedezték fel a TrES-4-t. Eddig a Bakos Gáspár, magyar csillagász által felfedezett bolygó számított a legnagyobbnak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a HAT-P-1 jelű égitest "csupán" 38 százalékkal volt nagyobb, mint a Jupiter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!