Ágnes
-1 °C
2 °C

Hibás fékekkel repültek az űrsiklók

2004.03.24. 08:31
Több mint 20 éven keresztül az amerikai űrsiklók hibásan szerelt fékszárnyakkal indultak az űrbe, és tértek vissza a Földre. A NASA a súlyos hiányosság felismerését követően új alkatrészeket épít be az űrsiklókba. Emellett annak is utána kívánnak járni, hogy az eltelt évek során miért nem ellenőrizték ezeket az alkatrészeket.
Az űrsiklók hibás beépítésű fékszárnyai adott körülmények között a leszállásnál katasztrófát okozhattak volna. Ezt Bill Parson, az űrsikló program menedzsere ismerte el.

Amerikai sajtóértesülések szerint a Discovery űrsikló teljes eddigi élettartama alatt hibás fékberendezéssel repült. Parson hangsúlyozta, hogy pontosan utánanéznek, miért nem tűnt fel senkinek a hiba.

Szétnyílik a Földön

Az űrsiklók farokrészére szerelt oldalsó vezérsík két lapból áll, amelyeket a földet érést követően V alakban szétnyitnak, növelve a légellenállást és így a gép lassulását.

A Discoveryn azonban a vezérsíkot szétnyitó mechanizmus négy karja közül az egyikben az eredeti helyzetéhez képest fordítva szereltek be egy fogaskereket, ismerte el Parsons.

Simán eltört volna

Csak a véletlenen múlott, hogy a hibát a szárny felső végét tartó egyik karnál követték el, ahol annak kisebb erőhatást kellett kiállnia. Ugyanígy összerakva az alsó kar már nem tudta volna kezelni a landoláskor fellépő rendkívüli terhelést.

A fékszárnyak a törést követően nyitott vagy zárt helyzetben ragadtak volna. A fékszárny elvesztése pedig a sikló és a legénység katasztrófájához vezethetett volna, mondta Parsons.

Egy év múlva szállhatnak fel

A három amerikai űrsikló (Discovery, Atlantis és Endeavour) első repülését két éves kényszerszünetet követően 2005. márciusára tervezik. A Columbia katasztrófájában hét űrhajós vesztette életét. A katasztófa oka hivatalosan a bal szárny élének hővédő borításán keletkezett rés volt.

Azóta a NASA a kritikák kereszttüzében áll amiatt, hogy az űrsiklókon felületesen ellenőrizték a lehetséges meghibásodásokat.