Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Fejtörést okoz a fekete lyuk a Tejút közepén

2003.12.01. 09:11
Csillaghalmazunk, a Tejút központjában lévő fekete lyuk robosztusabb, és gyorsabban pörög saját tengelye körül, mint azt eddig a csillagászok vélték.
Az elmúlt években két tudóscsoport is végzett aprólékos megfigyeléseket ennek a fekete lyuknak jellemzőiről. A csillagászok jó ideje tudják, hogy az aktív galaxisok magjában hatalmas, akár több milliárdnyi naptömegű fekete lyukak találhatóak.

Végzetes vonzerő

A fekete lyukakat, kis térrészbe sűrűsödött hatalmas tömegük vonzó hatása miatt még a fény sem hagyhatja el, tehát örökké sötétek, innen az elnevezésük. A környezetükből folyamatosan beléjük hulló anyag azonban látványosan sugároz az elektromágneses hullámok minden tartományában, és ez elárulja létüket.

Ezeket a környezeti jelenségeket tanulmányozva következtettek arra két kaliforniai egyetem kutatói, hogy a Tejút szívében lévő fekete lyuk Napunk tömegének 3,2-4 milliárdszorosával lehet egyenlő. Eddig 2,6 milliárdnyi naptömegnek becsülték tömegét.

Szupergyors

Ami ennél is meglepőbb: az irdatlan tömegű, de méretét tekintve rendkívül kicsiny - a Föld Nap körüli pályájának tizedrészét kitevő - fekete lyuk a számítások szerint mindössze 11 perc alatt tesz meg egy fordulatot saját tengelye körül. Összehasonlításul: a Nap mintegy hónap alatt, a Föld pedig - mint tudjuk - 24 óra alatt "fordul körbe".

A fekete lyukak az óriási csillagok összeroskadása révén keletkeznek. A galaxisunk szívében lévő fekete lyuk, a Sagitarrius A huszonhatezer fényévnyire van tőlünk.