Piroska
-2 °C
5 °C

Sarki fény villódzik az északi megyék felett

2003.11.21. 16:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Több napja szokatlan sarki fény figyelhető meg Magyarország egyes részein: várhatóan pénteken este is észlelhető szabad szemmel, elsősorban a zavaró nagyvárosi fényektől nem szennyezett helyeken.
A sarki fény, amit a köznyelv inkább északi fényként tart számon, ritkán észlelhető Magyarországon, mondta el Gesztesi Albert, a Budapest Planetárium tudományos munkatársa az MTI kérdésére. Az utóbbi hetekben több csillagvizsgáló által regisztrált, ritka fényjelenségek összefüggésben vannak a szokatlanul élénk napfolt tevékenységgel, amelyekre a tudomány mindeddig szintén nem ismeri a pontos magyarázatot.

Nem tudják, meddig lesz

2003. november 20 Tatabánya
Fotó: (c) Beringer Pál
A Budapesten kívül főleg az ország északi részein is látható sarki fény legtöbbször vörös-zöld színben játszik. A tudósok szerint ez a jelenség időszakosan, váratlanul mutatkozik, ezért nem jósolható meg, hogy mikor, vagy meddig lesz látható Magyarországon.

Sarki fények mind az Északi, mind a Déli póluson keletkeznek. Rendszerint mágneses viharok következményei, s a sugarakban oxigént és nitrogént mutattak ki a kutatók. A jelenséget a Napból a Föld felé áramló, és a sarkok felé eltérített részecskék - igen sebesen mozgó szabad elektronok - gerjesztik.

Magyarországon legutóbb 1988-89 táján lehetett érzékelni leginkább vörös árnyalatú sarki fényt.