Ödön
1 °C
11 °C

Fekete lyukból jön az ember

2007.10.11. 07:13
Amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kvazárokból süvítő űrszéllel utazó űrporból épül fel minden.

Az amerikai csillagászati kutatások szerint minden, így az emberiség is űrporból származik, amely főként elpusztult csillagok után maradt hátra. A NASA Spitzer űrteleszkópja hatalmas mennyiségű friss űrport azonosított egy nyolcmilliárd fényévre lévő kvazárból süvítő űrszélben - a kvazárok távoli fiatal galaxisok középen fekete lyukkal A szerkezet az űrpor mellett üveg, homok, kristály, márvány, rubin és zafír jeleit is észlelte.

Szélből

Az űrpor a csillagképződés során a lehűlési folyamatban játszik szerepet, és a maradék porból jönnek létre a bolygók, üstökösök és aszteroidák (kisbolygók). Végső soron minden űrporból lesz, olyan porból, amely a fekete lyukakban tomboló szélben keletkezik - állítják a szakemberek.

A kvazárok középpontjában több milliárd Nap-nak megfelelő tömegű fekete lyuk tátong. A fekete lyukba hulló anyag nagy mértékű rádió- és röntgensugárzást idéz elő. A kvazárok távolsága eléri a 18 milliárd fényévet, távolodási sebességük pedig megközelíti a fénysebességet.

A felfedezésről, amelyet más tudósok is örömmel üdvözöltek, az Astrophysical Journal Letters című szakfolyóiratban jelenik meg beszámoló október végén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?