Géza
-12 °C
-4 °C

Föld-szerű bolygót találtak

2004.08.26. 16:47
Európai csillagászok megtalálták a legkisebb Naprendszerünkön kívül található, általuk Föld-szerűnek nevezett bolygót. A bolygó elég közel van csillagához, így nem jegesedik el, és bár mérete tizennégyszerese a Föld méretének, annyira azért nem nagy, hogy gázóriásnak minősülne.
Dr. Nuno Santos, a Lisszabon Egyetem professzora szerint az új bolygó "szuper-Föld"-szerű tulajdonságokkal rendelkezik, és a legkisebb ismert bolygó, ami Nap-típusú csillag körül kering.

A portugál kutatók a La Silla-i csillagvizsgáló 3,6 méteres teleszkópjának nagy érzékenységű Harps spektográjával (színképelemzővel) fedezték fel az eddig ismeretlen bolygót. Az égitest az Mü Area csillag körül kering, amely a Skorpió csillagképtől délre fekvő Altar csillagkép déli területén található, és 9,5 nap alatt tesz egy teljes fordulatot.

Óriásbolygó társa is van

A Mü Area csillag eddig a Jupiterhez hasonló méretű óriásbolygójáról volt ismert, amelynek 650 nap a keringési ideje. Már korábbi vizsgálatok is feltételezték, hogy a gigabolygónak van egy kisebb, távolabb keringő társa, de csak a mostani felfedezéssel bizonyosodott be a feltételezés.

A marseille-i asztrofizikai laboratórium munkatársa, Francois Bouchy a BBC-nek elmondta, a Harps mérése is bizonyította, amit a kutatók már előzetesen gondoltak erről a csillagról, tehát hogy egy további bolygó is kering körülötte, kisebb keringési pályával.