Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Óriásfotó a Marsról

2004.02.04. 12:20
A NASA rendkívüli óriásfotóját több tucat múzeum állítja ki annak a kampánynak a keretében, amelyet az amerikai űrügynökség a vörös bolygó népszerűsítésére kezdeményezett - adta hírül az AP hírügynökség.
A Marsot ábrázoló hatalmas panorámaképet a Spirit által készített fotók alapján nyomtatták. Myche McAuley mérnök, aki a képpel kapcsolatos munkálatokat felügyelte, meglehetősen velősen foglalta össze az óriáskép elkészítésének célját: "A nagyobb jobb" - fogalmazott.

Mindkét marsjárműre kilenc kamerát szereltek, amelyek között van, amely az egészen parányi, mikroszkopikus látnivalókat rögzíti, s van amelyik panorámaképek készítésére szolgál. "Mindig is fontosnak tartottuk, hogy a kamerák, amelyekkel felszereljük a marsjárókat, olyan fotókat tudjanak készíteni, hogy a képet megtekintő személy a látvány alapján úgy érezze a Mars felszínén áll. Ennek ellenére nehéz megtalálni azt a médiumot, amelynek segítségével könnyen visszaadhatjuk a páratlan látnivalót" - nyilatkozta Steve Squyres, a Cornell egyetem csillagásza, az expedíció vezető tudósa.

Soha nem készült még ekkora

Kris Capraro mérnök szünet nélkül dolgozott a NASA laboratóriumában, hogy megalkossa az űrügynökség történetének legnagyobb fotográfiáját. A nyomtatáshoz két speciális, tintasugaras nyomtatót használt. A nagyméretű Hewlett-Packard printerek darabonként húszezer dollárt (több mint 4 millió 210 ezer forintnak megfelelő összeget) érnek, s másfél méter széles és harminc méter hosszú papírtekercsre lehet velük nyomtatni. Az óriásképhez hat ilyen tekercset használt el a NASA mérnökcsapata.

A végeredményt, a tizenkét méteres panorámafotót, amely 360 fokos és háromdimenziós körképet ábrázol a Spirit leszállásának helyszínéről, jelenleg a NASA laboratóriumának termében őrzik. A 176 millió pixeles fotóról, amelyet egy 504 Mbyte-os fájlból nyomtattak Capraro mérnök így nyilatkozott: "Úgy néz ki, mintha a falon lenne a horizont."

Az Opportunity képét planetáriumokba szánják

A tudósok remélik, hogy a Marsról még egy hatalmas panorámakép készülhet, amely a másik marsjáró, az Opportunity landolásának helyszínét ábrázolná, s amelyet a tervek szerint planetáriumokban mutatnának be az érdeklődő közönségnek. Ugyanis az a kráter, amelyben a marsjáró landolt éppen akkora, mint egy átlagos planetárium kupolája.

Egykor még zsírkrétával színezték a Mars-képeket

Napjaink technológiája jóval meghaladta az 1965-ös viszonyokat, amikor még zsírkrétákkal és filctollakkal színezték a Mariner 4 űrszonda által a Marson készített huszonegy fekete-fehér képet.

Ma, negyven évvel később a Spirit és az Opportunity háromezerötszáz képet küldött a Földre. "Tobzódunk a pixelekben és ez nagyszerű" - mondta Jim Bell a Cornell Egyetem csillagásza, a marsjárókra szerelt panorámakamerák fejlesztését vezető kutató.