Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Felvételek a csillagfaló fekete lyukról

2004.02.19. 09:02
Az amerikai űrkutatási hivatal szerdai közleménye szerint az általuk működtetett Chandra, valamint az európai űrügynökség által működtetett XMM-Newton űrobszervatórium felvételein rögzített jelenséget elméletileg már régóta sejtették, de még soha nem tudták megerősíteni.
A kutatók szerint a csillag túlságosan közel került a fekete lyukhoz, miután egy másik csillag eltérítette a pályájáról. A fekete lyuk intenzív gravitációjának hatására a csillag kettészakadt, és a kisebbik - becslések szerint körülbelül egy százaléknyi - darabja megsemmisült. Ilyen jelenségek egy csillagrendszerben tízezer évenként láthatók.

A NASA szakértői úgy vélekednek, hogy e felfedezés alapvető információkat ad a fekete lyukak növekedéséről, és hogy mindez miként érinti a csillagokat.

Pórul járt a csillag

"A csillagok túlélhetnek kisebb széthúzásokat, de ezt a csillagot a törésponton túl húzták. Ezzel a szerencsétlen csillaggal csupán annyi történt, hogy rossz helyen volt" - nyilatkozta Stefanie Komossa, a német Max Planck intézet kutatója, a nemzetközi csillagászcsoport vezetője.

A tudósok becslése szerint a Napnál százmilliószor nagyobb tömegű fekete lyuk az RXJ1242-11 galaxis közepén található, hétszázmillió fényévnyi távolságra a Földtől. Az elpusztított csillag valószínűleg Nap-méretű volt.