Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis van élet a Marson?

2006.12.07. 11:58
A NASA számtalan fotó áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években patakok csordogáltak a Marson. Akkor viszont folyékony víznek is kell lennie, ahol meg van víz, ott többnyire van élet is. A magyar csillagászok üdvözlik az amerikaiak felzárkózását.

A Mars Global Surveyor szonda fényképei a NASA szerint azt bizonyítják, hogy a vörös bolygó felszíne alatt folyékony víz található.

Gyanús volt


Klikk a galériára!
Az amerikai űrkutatási hivatal szondája 1999 óta több ezer hasadékot fényképezett le, és kettő ezek közül olyan tüneteket mutatott, mintha víz folyt volna bennük a közelmúltban. A bolygó felszínét hat éven át fotózta a szonda, és a különböző időpontokban készült képek összehasonlítása után arra jutotta a kutatók, hogy az elmúlt években jöttek létre a vízátfolyások. Az új képeken ugyanis olyan foltok látszanak, amelyek a régebbieken még nem voltak ott.

Azt korábban is gyanították, hogy a Marson található hasadékokat és medreket egykor folyók formázták, eddig viszont úgy gondolták, hogy ezek a folyók már jéggé fagytak. A világos színű lerakódások láttán a kutatók újragondolták a dolgot, és belátták, hogy mégiscsak lehet folyékony víz a Marson.

A bolygó felszínén uralkodó alacsony hőmérséklet és légnyomás miatt a víz nem maradhat sokáig folyékony halmazállapotban, a kutatók ezért azt feltételezik, hogy a felszín alól induló vízkitörésekről lehet szó. Egyelőre nincs elmélet arra, hogy miért nem fagy meg a víz a felszín alatt, és hogy egyáltalán mennyi folyadék lehet a vörös bolygón, írta az MTI.

Tudtunk róla

A lelet alátámaszthatja a marsi életről szóló feltételezéseket, ugyanis a folyékony halmazállapotú víz jelenléte - ellentétben a jéggel vagy a vízgőzzel - jó alap az élet megjelenéséhez.

A NASA szakemberei szerint az új lelet felveti annak lehetőségét, hogy a Mars felszíne alatt megvannak az élet kialakulásához szükséges körülmények.

A magyar kutatók nem lepődtek meg az eredményeken. Horváth András csillagász, a Planetárium korábbi igazgatója már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy a Mars-Odyssey szonda mérései elég bizonyítékot szolgáltattak a marsi víz jelenlétéről. A kutató szerint a bolygón négy helyen van víz a talaj felső fél méterében.

A Magyar Tudomány novemberi számában publikált, Gánti Tiborral, Bérczi Szaniszlóval, Pócs Tamással, Kereszturi Ákossal és Sik Andrással közös tanulmányában arról ír a csillagász, hogy a Mars felszíne alatt rendszeres időközönként, és viszonylag hosszú ideig megtalálható a víz folyékony állapotban. Sőt - áll a tanulmányban - a bolygón található sötét foltok a marsi élet bizonyítékai, a marsfelszíni organizmusok nyomai. A csoport a NASA interneten is elérhető nagyfelbontású fotóinak az áttanulmányozása után jutott erre a következtetésre.

Horváth András az Indexnek elmondta, hogy a képek megjelenése mindenképp jó hír, de azokból semmi olyan nem derül ki, amit magyar kutatók ne tudtak volna már eddig is. Azért örül a fotóknak, és annak, hogy most már az amerikai kollégák is kezdik megismerni a vörös bolygót.