Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hideg barna törpét találtak az űrben

2008.04.18. 23:15
Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte az eddig ismert leghidegebb barna törpét, melynek felszínén mindössze 350°C a hőmérséklet. A parányi égitest prototípusa lehet a csillagok és bolygók közé eső úgynevezett Y törpéknek.

A csillagok és bolygók közötti átmeneti égitesteket barna törpéknek hívjuk. Bizonyos tulajdonságaikban a csillagokra, másokban pedig a bolygókra hasonlítanak, írja a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala. Mivel tömegük tipikusan 70 jupitertömeg alatt van, ezek a félresikerült csillagkezdemények túl kicsik és túl hidegek ahhoz, hogy a belsejükben a csillagokra jellemző hidrogén-hélium fúzió beinduljon és tartósan fennmaradjon. Ennek ellenére tizenkét jupitertömeg fölött elegendő lehet ahhoz egy égitest tömege, hogy belsejében a kisebb hatásfokú deutériumfúzió beinduljon, ám ez a folyamat sem marad fenn tartósan. Míg a stabil csillagok életük folyamán közel állandó hőmérsékletűek a magjukban zajló termonukleáris reakciónak köszönhetően, addig a barna törpék saját energiatermelő reakció hiányában folyamatosan hűlnek.

Metánban gazdag barna égitest

A hidegebb barna törpék általában gyakran tartalmaznak jelentős mennyiségben metánt, úgy, mint a gázóriások, viszont a Jupiter típusú bolygókkal ellentétben - eddig - nem mutattak még ki bennük ammóniát. A víz is csak gőz formájában van jelen a légkörükben, míg a gázóriások esetében a víz lecsapódott formában tárolódik.

A most felfedezett barna törpe égi környezete, valamint jobbra a közeli infravörös spektrumának egy részlete, benne az ammónia vonalával

Egy nemzetközi kutatócsoport Philippe Delorme (Grenoble-i Obszervatórium) vezetésével egy olyan barna törpét fedezett fel, amely az eddig ismert legalacsonyabb hőmérsékletű, mindössze 350 Celsius fokos. A tőlünk csupán 40 fényévnyire található objektum tömege 15 és 30 jupitertömeg közé tehető. A CFBDS J005910.83-011401.3 jelű égitest izolált, nem kering más csillag körül. Színképében a gázóriásokra jellemző ammóniát is kimutatták. Mivel légköre nagyon hasonlatos lehet a Jupiter típusú bolygókéhoz, a felfedezés az exobolygókutatás szempontjából jelentős. Izoláltsága miatt könnyebben észlelhető, így több mindent megtudhatunk róla, mint a fényes csillag körül keringő halvány bolygókról, és a meglévő bolygólégkör-modelleket is tesztelni lehet a most felfedezett barna törpén.

Új kategória az Y törpe

Két nagy osztály különíthető el a barna törpéken belül, a forróbb L törpék (1200-2000°C) és a metánban gazdag, hidegebb T törpék (1200°C alatt). A CFBDS0059 lehet a prototípusa a még hidegebb, úgynevezett Y törpéknek, amely kitölti a rést a bolygók és csillagok közti átmeneti égitestek családjában. A felfedezésben több teleszkóp, a kanada-francia-hawaii-i 3,6 m-es távcső, a 8,1 m-es északi Gemini teleszkóp és a 3,6 m-es ESO NTT is részt vett.