Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Útnak indult a videojáték-guru űrturista

2008.10.12. 09:54
Vasárnap reggel startolt a következő űrturista, az amerikai Richard Garriott. A 47 éves férfi videojátékokból szerezte a millióit, apja űrhajós volt. Garriott űrsétát is fog végezni.

Vasárnap reggel, magyar idő szerint 9 óra 1 perckor a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból elindult a Szojuz TMA-13 űrhajó. A start rendben zajlott. Az űrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) tizennyolcadik állandó személyzetének két tagja utazik (az orosz Jurij Loncsakov és az amerikai Michael Fincke a tizenhetedik személyzet két tagját váltják le), az egyik ülést pedig egy űrturista, a 47 éves Richard 4Garriott foglalja el.

A start (kép: AFP)

A texasi Garriott neve leginkább a videojáték-rajongóknak lehet ismerős, a Lord British művésznevű férfi ugyanis az egyik leghíresebb, a nyolcvanas-kilencvenes években óriási sikert aratott számítógépes szerepjáték-sorozat, az Ultima atyja. A kilenc részt megért sorozatra egy online szerepljáték (MMORPG) tette fel a koronát 1997-ben, ez volt a műfaj egyik első képviselője. Garriott később megmaradt az MMORPG-knél: legutóbb a City of Heroes és a Tabula Rasa producere volt.

Garriott egyik hobbija a különféle extrém kalandtúrák, volt már az Antarktiszon, búvárkodott a Bermuda-háromszög mélyén, kenuzott az Amazonason és sátrazott ruandai hegyi gorillák között. Az űrhajózás iránti szeretetét a családból hozta: apja, Owen Garriott ugyanis űrhajós volt, 1973-ban két hónapot dolgozott a Skylab űrállomáson, a nyolcvanas évek elején pedig a Columbia űrrepülőgép legénységének egyik tagja volt.

Richard súlytalan (a kép nem a kiképzésen, hanem zérógravitációs a Tabula Rasa elkészültére csapott bulin készült)

Garriott a hatodik fizetős űrturista (az ötödik a magyar származású Charles Simonyi volt), a kirándulásért 30 millió dollárt fizetett (ebből 15 millió dollár volt egy űrséta ára), ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy ő az űrtúrát szervező SpaceAdventures cég egyik fő befektetője, egyben az igazgatótanács tagja. Felkészüléséről blogot vezetett, az utazás után bizonyára itt számol be élményeiről is. Egyébként ez lesz az első olyan út, amin magáncégek is bérbe vehetik az ISS-t: Garriott az ExtremoZyme nevű biotechnológiai cégének fog elvégezni néhány kísérletet az űrállomáson.