Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Van remény a napszélminta megmentésére

2004.09.20. 20:45
Az amerikai űrkutatási hivatal jelentése szerint a Genesis űrszonda lezuhant űrkapszulája által szállított tudományos alapanyag még hasznosítható.
A Genesis maga nem tért vissza a Földre, hanem a zsákmányolt tudományos alapanyagát ledobta Utah amerikai szövetségi állam fölött. A leszállóegység ejtőernyői azonban nem nyíltak ki, így a tartály óránkénti 320 kilométeres sebességgel csapódott a talajba. Külső burka alaposan összetört, de az a kapszula, amelybe Genesis gondosan becsomagolta a mintákat, úgy ahogy átvészelte a zuhanást. A tudósok és mérnökök az amerikai hadsereg egyik speciális laboratóriumában aprólékos műveletekkel igyekeznek kihámozni a felbecsülhetetlen értékű részecskéket, és ahogy közelebb jutnak a kapszula belsejébe, egyre nagyobb lelkesedés és jókedv tölti el őket.

Ködből lettünk?

A Genesis 2001 nyarán indult el a floridai Cape Canaveralról azzal feladattal, hogy mintát gyűjtsön a Naprendszer keletkezésének idejére utaló anyagból. A Naprendszer születésének a leginkább elfogadott magyarázata az, hogy négy és fél milliárd évvel ezelőtt egy fokozatosan sűrűsödő és örvénylő gázból, porból és jégből álló köd saját gravitációjának hatása alatt húzódott össze. A köd anyagának mintegy 99 százaléka a Napba tömörült, míg a maradék gázból, porból és jégből alakultak ki a bolygók, a holdak, az üstökösök. Felvetődik azonban a kérdés, hogy miért oly különbözőek a Naprendszerben keringő égitestek méretüket, szerkezetüket, tengelyforgásukat és pályájukat illetően. Miért van az például, hogy a Földdel nagyjából azonos méretű Vénusz sűrű, forró és mérgező felhőbe burkolózik, míg a mi bolygónkon lehetőség nyílt az élet kialakulására.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához mindenképpen minta szükséges a Naprendszer ősanyagából és annak izotóp-összetételét kell összevetni a bolygók már ismert izotópgyakoriságával. Ilyen anyagot azonban csak magából a Napból lehet vételezni, mert benne még meglehetnek azok az őselemek, amelyek a Naprendszer építőkövei voltak. Központi csillagunkra, erre a hatalmas és forró égitestre azonban bajos lenne űrszondát küldeni, hiszen a Nap felszínén több mint 5 ezer Celsius fokos a hőmérséklet.

Áramlik a napszél

A Napból ugyanakkor nagyenergiájú részecskék áramlanak ki és haladnak nagy sebességgel "kifelé". Ez a jelenség az úgynevezett napszél, amely már elérhető számunkra, és mivel kiindulási helyük a Nap felszíne, tartalmazzák a távoli múltból származó részecskéket. Ezekből gyűjtött mintákat a Genesis a Nap-Föld rendszer egyik úgynevezett Lagrange-, vagy librációs pontja körüli pályára állva, mintegy másfél millió kilométerre bolygónktól. Ez azok a pontok, amelyeknél a Föld és a Nap egy harmadik testre gyakorolt gravitációs hatása kiegyenlítődik. Az űrszonda mintavevő lapocskái befogták a napszél részecskéit, majd becsomagolta azokat a visszatérő tartályba.

Eddig a legnagyobb rendben ment minden. A szeptember 8-i visszatéréskor azonban megtörtént a baleset, és akkor úgy tűnt: a tudományos vállalkozás a célegyenesben elbukott, de most már minden remény megvan arra, hogy a tudósok betekintést nyerhessenek az évmilliárdokkal ezelőtt történtekbe. A Genesis az első olyan űreszköz, amely a Holdnál távolabb lévő térből űrmintát juttatott el bolygónkra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!