Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Földünkhöz hasonló bolygót találtak a Mérleg csillagképben

2007.04.24. 20:00
A hőmérséklet 0 és 40 Celsius fok között van a szinte a szomszédban, tőlünk alig húsz fényévre levő bolygó felszínén. Így folyékony halmazállapotú maradhat rajta a víz, ami a tudomány jelen állása szerint az élet kialakulásának kulcsa.

Egy svájci, francia és portugál csillagászokból álló kutatócsoport a Földhöz eddig legjobban hasonlító bolygót fedezett fel a Mérleg csillagképben, tőlünk 20,5 fényévnyire. A bolygó a Gliese 581 "vörös törpe" típusú csillag (a mi Napunk is ilyen besorolású) körül kering, átmérője a Föld másfélszerese, a tömege az ötszöröse, és a mérések szerint a felszínén a hőmérséklet 0 és 40 Celsius között lehet. Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy található-e víz a bolygón, vagy sziklás a felszíne, de az eddigi adatok alapján képes a felszínén folyékony állapotban megtartani a vizet, ami az élet kialakulásának egyik legfontosabb feltétele a jelenlegi ismereteink szerint.

A rendszer egy másik csillaga, a Gliese 876

13 napos év

Az egyelőre Gliese 581c-nek (a c arra utal, hogy ez a rendszerben felfedezett harmadik égitest) nevezett bolygó és a napja közti távolság a Föld-Nap távolság 1/14 része. Mivel a csillag a Napnál jóval kisebb, és kevésbé forró, a bolygóra a közelség ellenére a földihez hasonló élet kialakulására alkalmas körülmények jellemzőek. A közelség következménye, hogy a bolygó 13 földi napnak megfelelő idő alatt kerüli meg a Gliese 581-et - ennyi ideig tart ott egy év. Ugyanez a kutatócsoport két éve már talált egy exobolygót (a Földhöz hasonló méretű, szilárd felszínű bolygó) a csillag körül, amelynek tömege a Föld tizenötszöröse.

A nagy piros X

A kutatócsapat a European Southern Observatory Chilében működő, 3,6 méteres űrteleszkópjának segítségével fedezte fel a bolygót. "Ha van az Univerzumnak kincses térképe, a Gliese 581 nagy piros X-szel van jelölve rajta" - lelkendezett Xavier Delfosse, a Grenoble Egyetem kutatója, a tudóscsapat egyik tagja. A kutatók szerint fontos lenne expedíciót küldeni a rendszer irányába, amint az űrkutatás megfelelő szintre ér ehhez. Egyrészt a Naprendszeren kívüli élet kutatása miatt, másrészt mivel a bolygó ideális célpont lenne az emberiség "kiköltöztetésére".