Ödön
1 °C
11 °C

Magyar csillagászcsapat találja a legtöbb exobolygót

2007.10.24. 10:08
A Hungarian Automated Telescope Network magyar-amerikai távcsőhálózat újabb fedési exobolygót azonosított, amely a HAT-P-6b elnevezést kapta - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál. A Bakos Gáspár vezette kutatócsoport ezzel világelső lett a fedési exobolygók felfedezésében. A csoport nevéhez összesen hét bolygó köthető.

A fedési exobolygók olyan Naprendszeren kívüli planéták, amelyek látóirányunkból nézve elhaladnak csillaguk előtt. Ezzel kicsiny, 1-2 százalékos csökkenést idéznek elő központi égitestük fényességében, amit pontos mérésekkel detektálni lehet. A HAT-P-6b a többi HAT-bolygóval egyetemben, a forró Jupiterek családjába tartozik, amelyek a csillagukhoz igen közel keringő gázóriások.

A legújabb felfedezés körülbelül a Jupiterrel azonos tömegű, ám annál valamivel nagyobb méretű, 1,33 jupitersugarú bolygó. Érdekesség, hogy a HAT-P-6b-n kívül eddig öt darab hasonlóan felfúvódott, alacsony sűrűségű fedési exobolygót azonosítottak, többek közt a HAT-P-1b-t és a HAT-P-4b-t is. A bolygó keringési periódusa, vagyis a felszínén az év hossza csupán földi 3,85 nap, mivel csillagához igen közel, 0,05 csillagászati egységnyire kering, hússzor közelebb, mint a Föld a Naphoz.

Bakos Gáspár és a HATNet teleszkópjai Mauna Kenán

A HAT-P-6b csillaga körülbelül 860 fényévre található tőlünk. A 4,6 milliárd éves Naprendszerhez képest ez a rendszer fiatal, csupán 2,3 milliárd éves. Az égterületet, amelyen az új bolygót megtalálták, 2005 decembere és augusztusa között az Arizonában levő HAT-6 teleszkóp, illetve a látómező nyugta után a tőle nyugatabbra, a Hawaii-szigeteken található HAT-9 távcső fotózta.

Jelenleg közel kéttucat fedési exobolygót ismerünk, és számuk a HATNet, és a hozzá hasonló projektek révén folyamatosan nő. A bolygóformálódással, így saját Naprendszerünk kialakulásával kapcsolatban még számos kérdés vár megválaszolásra, s ezekhez a hasonló bolygófelfedezések viszik közelebb a csillagászatot.

HATNet

A HATNet projektnek több magyar vonatkozása is van: az MTA Csillagászati Kutatóintézetből és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről vesznek részt kutatók a projektben. A Hawaii-szigeteken és Arizonában található 11 cm-es távcsövek tervezésében és kivitelezésében a Magyar Csillagászati Egyesület működött közre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?