Donát
-4 °C
2 °C

Hajnalban kilövik az óriási Ariane rakétát

2005.11.12. 14:10
Ez a típus harmadik repülése, az előző kettőből az egyik katasztrofálisra sikerült, és meg kellett semmisíteni az öntudatra ébredt rakétát. Ha a mostani út sikeres lesz, vasárnap reggelre már kilenc tonnával több műhold kering a Föld körül.

Európa nagyteherbírású rakétáját, az Ariane 5-ECA modellt a kilövőálláshoz szállították, hogy itteni idő szerint vasárnap hajnali háromnegyed egykor felszállhasson a legnagyobb hasznos teherrel, amit ember alkotta szerkezet a világűrbe juttatott. Két telekommunikációs műholdat cipel magával a rakéta, együttes súlyuk eléri a kilenc tonnát, írta meg a BBC. Az Ariene 5-öt a dél-amerikai Francia Guyanában található Kourou űrkikötőjéből lövik fel, ez lesz a típus negyedik útja az idén.

Kettőből egy

#alt# De a rakéta nehézsúlyú változata, az Ariane 5-ECA még csak egy, 2005 februárjában végrehajtott sikeres repülésen van túl, így van min izgulniuk az európai mérnököknek. A 2002-es első tesztrepülés mindenesetre katasztrofálisra sikeredett, a rakétát pedig meg kellett semmisíteni, mert eltért eredeti útirányától az Atlanti-óceán felett. Idén év elején aztán már jobban sikerült a repülés, és az Ariane 5-ECA sikeresen pályára állított két műholdat, a spanyol XTAR-EUR katonai kommunikációs eszközt és az ESA kísérleti űrhajóját, a SloshSatet.

Az alapváltozat mindössze hat tonnát tud szállítani, míg a megerősített ECA akár tíz tonnát is képes Földkörüli pályára állítani. De még az Ariane 5 család legkisebb tagja is kimondottan erőteljesnek számít, hiszen például az orosz Szojuz-2 rakétával legfeljebb 3 tonna hasznos terhet lehet szállítani.

Helyi idő szerint szombat este 8 óra 45-kor lövik ki a rakétát, az amerikai tulajdonú Spaceway 2-őt és az indonéziai Telkom 2 kommunikációs műholdat viszi magával hosszú, ám rövid ideig tartó útjára. A típus tulajdonosa, az Arianespace úgy gondolja, hogy ezzel a nagyteherbírású rakétával hosszútávon is versenyképesek maradhatnak a piacon. „Rövidesen óriási hasznos terhet juttatunk az űrbe”, lelkesedett a vállalat szóvivője. „Megmutatjuk a világnak, hogy Kourouból lövik fel a legnehezebb rakományt az űrbe”, mondta.