Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az eddig legtávolabbi galaxisokat fotózta a Hubble

2004.03.10. 14:10
A Hubble űrteleszkóp legújabb, kedden nyilvánosságra hozott felvételei az univerzum eddig legtávolabbi területeit örökítik meg, a képeken így a világegyetem e szelete fiatal, mindössze 700 millió éves korában látszik. Az infravörös-közeli felvételek 300 millió éves korában mutatják a most 13 és fél milliárd éves univerzumot. Mivel a Hubble-t az USA új űrtervei miatt hagyják lassan elpusztulni, ez a felvétel lesz minden bizonnyal évekig az utolsó, amit a csillagászok tanulmányozhatnak.
A Hubble a Kemence (Fornax) csillagképben vizsgálta az égbolt kis darabját, négy hónap alatt 800 exponálással, a felvétel elkészítésének ideje így összesen 12 nap volt, írta a Space.com. Nyilvánosságra hozásáig mindössze négy ember látta a képeket, melyek a világegyetem e területét mindössze 700 millió éves korában mutatják. A Hubble korábbi, 1995-ben és 1998-ban készült felvételein jóval későbbi állapotában, egymilliárd éves korában látszott az univerzum.

Szentjánosbogár a Holdon

Tekintse meg képeinket!
A felvételen tízezer galaxis látszik az égbolt egy akkora darabján, mint a telihold egytizede. Az égbolt e részlete földi távcsövekkel vizsgálva nagyjából üresnek tűnik, a leghalványabb objektumoknak mindössze akkora fénye van, mint egy szentjánosbogárnak lenne a Holdon. Ezekből mindössze egyetlen fotont fogott föl percenként a teleszkóp lencséje. A látható fény tartományában készített képek esetében azonban a korlátot nem ez, hanem az univerzum tágulása jelenti, ami a távoli galaxisok fényét eltolja az infravörös spektrumba.

Az infravörös kamera így messzebre - ezáltal régebbre - lát, az univerzumot körülbelül 300 millió éves korában mutatva. A kutatók elmondása szerint jelenleg ezeken az infravörös képeken látszik a legfiatalabb korában a világegyetem. A felvételeken normális és szabálytalan galaxisok, illetve egyelőre még azonosítatlan objektumok láthatók.

Mivel a Hubble-t az USA új űrtervei miatt hagyják lassan elpusztulni, ez a felvétel lesz minden bizonnyal évekig az utolsó, amit a csillagászok tanulmányozhatnak. Legközelebb a James Webb űrteleszkóp készíthet majd hasonlókat, ami 2011-ben áll majd pályára. Ez 6,5 méteres lencséjével még messzebbre lát majd, de csak az infravörös tartományban fog vizsgálódni.