Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehezen jön össze a Hubble űrteleszkóp utolsó nagyjavítása

2008.09.25. 11:23
Ezúttal az Ike hurrikán miatt késik az űrteleszkóp nagyjavítására készülő Atlantis startja. Az űrsikló eredetileg már augusztusban indult volna, hogy még tíz évet adjon a Hubble-nak.

A tervezettnél négy nappal később startol majd az Atlantis amerikai űrsikló, amely a Hubble űrteleszkóp karbantartását fogja elvégezni - jelentette be a NASA amerikai űrhivatal szerdán éjjel. A NASA az Ike hurrikánnal okolta a halasztást. Az új időpont október 15.

A NASA szerint az Ike hurrikán egy hetes kiesést okozott a felkészülésben. Az Ike szeptember 13-án érte el Texas állam partvidékét, emiatt néhány napra be kellett zárni a houstoni Johnson űrközpontot.

Ez már a második halasztás, mert az Atlantist eredetileg augusztusban tervezték indítani, de már májusban október 8-ra tették át a kilövést, mert nem készültek el időre bizonyos alkatrészek, köztük az űrsikló külső üzemanyagtartálya.

Szintén 4 nappal később indítják az Endeavour űrsiklót, ez az űrhajó az új terv szerint november 16-án megy a Nemzetközi Űrállomásra.

A Hubble az egyik legnagyobb teleszkóp, amelyet a világűrbe telepítettek. Mivel a földi légkörön kívül van, rendkívül jó minőségű képet tud szolgáltatni. A hatalmas "távcsővel" már számos felfedezést tettek. A Hubble-lal készültek a látható fény tartományában a legélesebb képek a világűr legtávolabbi objektumairól.

A Hubble-t csak űrhajósok tudják karbantartani. Az 1990 óta keringő távcsövet eddig négy alkalommal javították. Az 5. karbantartást azonban lemondták a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája után, ezzel a teleszkópot leírták. A tudományos élet és közvélemény nyomására azonban a NASA végül mégis úgy döntött, hogy meghosszabbítja a Hubble életét. De ez lesz az utolsó karbantartás, amely után legfeljebb 10 évig lesz működőképes a teleszkóp.

Az Atlantis legénysége új akkumulátorokat, egy széles látószögű kamerát és más berendezéseket fog elhelyezni a Hubble-on.

Az Endeavour eközben készen áll majd, ha menteni kellene az Atlantis űrhajósait.