Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nehezen jön össze a Hubble űrteleszkóp utolsó nagyjavítása

2008.09.25. 11:23
Ezúttal az Ike hurrikán miatt késik az űrteleszkóp nagyjavítására készülő Atlantis startja. Az űrsikló eredetileg már augusztusban indult volna, hogy még tíz évet adjon a Hubble-nak.

A tervezettnél négy nappal később startol majd az Atlantis amerikai űrsikló, amely a Hubble űrteleszkóp karbantartását fogja elvégezni - jelentette be a NASA amerikai űrhivatal szerdán éjjel. A NASA az Ike hurrikánnal okolta a halasztást. Az új időpont október 15.

A NASA szerint az Ike hurrikán egy hetes kiesést okozott a felkészülésben. Az Ike szeptember 13-án érte el Texas állam partvidékét, emiatt néhány napra be kellett zárni a houstoni Johnson űrközpontot.

Ez már a második halasztás, mert az Atlantist eredetileg augusztusban tervezték indítani, de már májusban október 8-ra tették át a kilövést, mert nem készültek el időre bizonyos alkatrészek, köztük az űrsikló külső üzemanyagtartálya.

Szintén 4 nappal később indítják az Endeavour űrsiklót, ez az űrhajó az új terv szerint november 16-án megy a Nemzetközi Űrállomásra.

A Hubble az egyik legnagyobb teleszkóp, amelyet a világűrbe telepítettek. Mivel a földi légkörön kívül van, rendkívül jó minőségű képet tud szolgáltatni. A hatalmas "távcsővel" már számos felfedezést tettek. A Hubble-lal készültek a látható fény tartományában a legélesebb képek a világűr legtávolabbi objektumairól.

A Hubble-t csak űrhajósok tudják karbantartani. Az 1990 óta keringő távcsövet eddig négy alkalommal javították. Az 5. karbantartást azonban lemondták a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája után, ezzel a teleszkópot leírták. A tudományos élet és közvélemény nyomására azonban a NASA végül mégis úgy döntött, hogy meghosszabbítja a Hubble életét. De ez lesz az utolsó karbantartás, amely után legfeljebb 10 évig lesz működőképes a teleszkóp.

Az Atlantis legénysége új akkumulátorokat, egy széles látószögű kamerát és más berendezéseket fog elhelyezni a Hubble-on.

Az Endeavour eközben készen áll majd, ha menteni kellene az Atlantis űrhajósait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!