István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Imitálja a Mars-utazást!

2007.10.04. 07:46
Az orosz űrkutatási hivatal és az Európai Űrkutatási Ügynökség komoly összeget fizet azoknak, akik eljátsszák a Mars-utazást. A kísérlet előkészíti az igazi küldetést.

Önkénteseket keresnek a Mars-utazás imitálásához. Érdeklődőkben nincs hiány, mert az 520 napra tervezett kísérlet résztvevőinek fejenként minimum 55 ezer eurót (13,75 millió forint) kínálnak.

Alapösszeg

Mark Belakovszkij, a projekt vezetője szerdán Moszkvában közölte: aki a 105 napig tartó rövidebb kísérletben vesz rész, az 15 ezer (3,75 millió forint) eurót kap, de aki 520 napot - vagyis közel másfél évet - szán a dologra, annak már 55 ezer euró a díja. Ez még csak ráadásul az alapösszeg, amelyet a sima részvételért fizetnek, de aki tudományos kutatásokat is végez, az többet kap majd.

A Roszkoszmosz - az orosz űrkutatási hivatal - 214 millió rubelt (1,5 milliárd forintot) fordít a Mars felszínét imitáló modul megépítésére, és a kísérletben részt vesz az Európai Űrkutatási Ügynökség is. A Mars-500 projekt teljes költsége 15 millió dollárt tesz ki.

A kísérletet az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetében végzik majd, és az előzetes, kéthetes technikai próbát már idén év végén megtartják. A 105 napos sorozatra jövő év első felében kerül sor, és ugyanakkor kezdik meg a felkészülést az 520 napos kísérletre is.

A két hosszabb kísérletre két-két, egyenként hat főből álló csapatot készítenek fel, és mindegyik csapatban lesz két-két olyan személy is, akit az Európai Űrkutatási Ügynökség választ ki.

Az európai szervezetnél szeptember 30-ig lehetett jelentkezni, nagyjából ötezer érdeklődő nyújtotta be papírjait, ezek fele nők. Feltétel volt az orosz nyelv ismerte, valamint két felsőfokú végzettség, vagy tudományos fokozat. Jelena Faichtinger, aki az Európai Űrkutatási Ügynökséget képviseli a moszkvai Orvosbiológiai Intézetben, szerdán elmondta: a válogatás még csak három napja tart, de máris találtak 30 olyan jelentkezőt, aki teljességgel megfelel a követelményeknek.