Géza
-11 °C
-4 °C

Matrjoska az űrben

2004.01.31. 16:26
Sikeresen összekapcsolódott szombaton az orosz Progressz M1-11 teherszállító űrhajó a Nemzetközi Űrállomással (ISS). Az orosz űrközpont illetékesei közölték, a Progressz 2,5 tonnányi élelmiszert, vizet és fűtőanyagot, valamint személyes csomagokat vitt a Nemzetközi Űrállomás orosz-amerikai legénységének.
A Progressz M1-11 csütörtökön indult el a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. Az amerikai Michael Foale és az orosz Alekszandr Kaleri tavaly október óta tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrhajóval érkeztek meg a felszerelések az orosz-európai Matrjoska-kísérletre, amely bábuk segítségével tanulmányozza a kozmikus sugárzás hatását az emberekre.

Az érzékelőkkel felszerelt orosz, illetve európai készítésű bábukkal a tudósok olyan adatokra kívánnak szert tenni, amelyek a Mars-expedíciók előkészítéséhez szükségesek. Segítségükkel meghatározható lesz az a sugárzásmennyiség, amely az ember létfontosságú szerveit éri a hosszadalmas űrbeli tartózkodás alatt.

A Matrjoska-R névre keresztelt orosz bábu az űrállomáson október óta amerikai kollégája, Michael Foale társaságában tartózkodó Alekszandr Kaleri orosz űrhajós kajütjében kap helyet, míg európai útitársát, "Rando urat" az űrhajósok februári űrsétájuk alkalmával az űrállomás külső felületén helyezik majd el.

Az újabb teherűrhajó mintegy két és fél tonnányi rakományának része két Orlan-M márkájú vadonatúj orosz szkafander is, mivel az ISS-beli űrruhatár kifogyóban van. A Progressz ezenkívül az ablakok szigeteléséhez szükséges tartalék tömítő csöveket is szállított az űrállomásra. Egy ilyen csövön keletkezett rés okozta az év elejei levegőszivárgást és nyomáscsökkentést az ISS-n.