Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz

2007.10.11. 08:23
Az első malajziai űrhajós egy orosz és egy amerikai kollégája társaságában elindult szerdán délután a bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

Az orosz Szojuz TMA-11 űrhajó - fedélzetén a malajziai Muszaphar Shukorral, az orosz Jurij Malenycsenkóval és az amerikai Peggy Whitsonnal - kevéssel később sikeresen levált a hordozórakéta harmadik fokozatáról, és tervezett elliptikus Föld körüli pályájára állt. A repülésirányító központba érkező első adatok szerint minden a legteljesebb rendben van, az eszközök és a műszerek jól működnek, s az űrhajósok közérzete is jó. A Szojuz TMA-11 a tervek szerint október 12-én (közép-európai idő szerint) 16 óra 50 perckor éri el célpontját.

Az elsőként Holdra lépő ember, Neil Armstrong amerikai asztronauta híres 1969-es mondását átfogalmazva a malajziai űrhajós azt mondta újságíróknak kevéssel a felszállás előtt, hogy űrutazása hatalmas ugrás lesz minden malajziai számára. Hozzátette: reméli, hogy útjával ugyanúgy fellelkesíti nemzetét, ahogyan annak idején Jurij Gagarin, a világ első űrutazója a magáét. Mivel utazása a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére esik, a maláj űrhajós fogadkozott, hogy az űrben is megtart minden böjti szabályt, és nem mulasztja el az ilyenkor szokásos imákat sem, holott malajziai muzulmán vallási vezetők felmentést adtak neki, megengedték, hogy elhalassza böjtjét a Földre való visszatéréséig.

Muszaphar Shukor 11 napig dolgozik majd az űrállomáson Whitsonnal és Malenycsenkóval. Az utóbbi kettő fél évig ott marad még, a maláj azonban visszatér a Földre az ISS leköszönő legénységével, Fjodor Jurcsihin orosz parancsnokkal, Oleg Kotovval és az amerikai Clay Andersonnal. Whitson másodjára, Malenycsenko negyedik alkalommal jár már az űrben.

Az amerikai Whitson lesz az ISS első női parancsnoka. Nem sokkal az indulás előtt hagyományos kazah lovaglóostort kapott ajándékba a kazahsztáni területen lévő Bajkonurban azzal a kommentárral, hogy jól jöhet ez az eszköz parancsnoki tekintélyének növeléséhez. Whitson mosolyogva, orosz nyelven fejezte ki reményét, hogy nem lesz szüksége erre a segédeszközre, de - mint mondta - "biztos, ami biztos, magával viszi az űrállomásra".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!