Gerzson
-3 °C
3 °C

Fellőtték az ISS új legénységét

2004.10.14. 09:22
Leroy Chiao amerikai és Szalizsan Saripov orosz űrhajósokból álló Expedition 10 csapat csütörtökön reggel elindult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol hat hónapot fognak eltölteni. A kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz rakétával szálltak fel.
Az új legénység pénteken fog megérkezni a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahol tíz napig az április óta fent tartózkodó Expedition 9 csapattal megbeszélik a feladatok átadását. A most fellőtt párost egyébként az orosz kozmikus csapatok alezredese, Jurij Sargin is elkísérte útjukon, de ő tíz nap múlva a távozó legénységgel, Gennagyij Padalka orosz parancsnokkal és Mike Fincke amerikai űrhajóssal visszatér a Földre, írta a BBC.

Az új orosz-amerikai űrcsapat jó hangulatban indult a fellövésre, pedig annak időpontját kétszer is elhalasztották technikai problémák miatt. Mint azt korábban megírtuk, a Columbia űrsikló 2003. február elsejei felrobbanása óta az űrállomás személyzetének rendszeres cseréje kizárólag az orosz űrhajókkal történik.

A legújabb előrejelzések szerint az űrsiklók legkorábban jövő májusban indulhatnak el a világűrbe, tehát csak ekkor folytatódhat a több milliárd dolláros kutatóálllomás építése.