Benedek
-4 °C
5 °C

Új személyzet érkezett az űrállomásra

2003.10.20. 11:53
Sikeresen dokkolt hétfőn a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az állomás új személyzetét szállító Szojuz TMA-3-as űrhajó. Az orosz, amerikai és spanyol űrhajósok szombaton indultak útnak a kazahsztáni Bajkonurból. A Szojuzt ugyanarról az indítóállásról lőtték ki, amiről annak idején a Gagarint szállító űrhajót.
A nyolcadik személyzet, az amerikai Mike Foale és az orosz Alekszander Kaleri, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája, a spanyol Pedro Duque magyar idő szerint hétfőn 9 óra 16 perckor érkezett meg a Földtől négyszáz kilométerre keringő űrállomásra, adta hírül a Space.com. A dokkolás automatikusan, probléma nélkül zajlott le.

Űrséta is lesz

Az április 28-a óta az állomáson tartózkodó előző legénység, Jurij Malacsenkó és Ed Lu a tervek szerint október 27-én hagyja el az ISS-t. Pedro Duque szintén visszatér velük a Földre, az ESA űrhajósa ugyanis csak nyolc napig marad az állomáson, ezalatt különböző kísérleteket végez majd.

Foale és Kaleri a tervek szerint kétszáz napig tartózkodik az űrállomáson, ezalatt orvosbiológiai és egyéb kísérleteket hajtanak végre, és várhatóan külső szerelési munkákat is elvégeznek majd. Foale egyébként az első amerikai, aki mindkét űrállomáson, az orosz Miren és az ISS-en is szolgált.

Ellátási gondok

Az amerikai űrsiklók hiánya - ezek ugyanis a Columbia februári tragédiája óta nem repülhetnek - azonban egyre több problémát vet fel. A Szojuzok, melyek eredetileg a mentőkabin szerepét töltötték be az állomáson, ugyanis szinte csak a legénység szállítására alkalmasak, az élelmet, vizet, a különböző eszközöket, szerelvényeket és az állomás új moduljait korábban az űrsiklók szállították.

A szállítást ezért ideiglenesen Progressz teherűrhajókkal oldják meg, azonban hosszú távon ez sem tartható, mivel a Progresszek csupán 2-5 tonna rakományt képesek szállítani, az űrrepülők akár 100 tonnájával szemben. Ez az egyik oka, hogy a hetedik és a nyolcadik ISS-legénység is csak két főből áll. Az orosz űrhivatal, a Roszaviakozmosz egyébként most ősszel indított volna egy Progresszt, a kilövést azonban elhalasztották.