Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szétesik a Nemzetközi Űrállomás?

2004.02.18. 16:14
Az űrhajósok az utóbbi nyolc hónapban háromszor láttak ismeretlen eredetű űrszemetet az űrállomás közelében, derült ki a NASA legfrissebb jelentéséből. Szakértők elképzelhetőnek tarják, hogy az űrben lebegő tárgyak a szigetelés darabjai vagy más fontos alkatrészek lehettek, és abban is egyetértettek, hogy a legénység az űrállomás közelében elhaladó szemétnek csak a töredékét láthatta, hiszen nem ülnek egész nap az ablakok előtt.
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok legutóbb valószínűleg egy öt centiméter hosszú csavart láttak, amely az orosz gyártmányú napelemből származhat, de mindez csak óvatos találgatás, mivel a képek alapján nem tudták pontosan azonosítani az űrben lebegő alkatrészt. Az MSNBC által idézett NASA-jelentés szerint a legutóbbi két objektumot az oroszok által épített alvómodul egyik oldalsó ablakán kinézve vették észre.

A lassan forgó fémes tárgy először a szervizmodul napelemei közelében bukkant fel, és másodpercenként öt centiméteres sebességgel haladt előre. Mike Foale, az űrállomás brit-amerikai parancsnoka percekig rajta tartotta a szemét, de a tárgy ezután eltűnt a színről, derült ki a legénység beszámolójából. Egyesek elképzelhetőnek tartották, hogy a rejtélyes tárgy egy órán belül az űrállomásnak csapódik, de a könnyű és lassan mozgó fémtárgy szerencsére nem okozhatott volna jelentős sérülést.

Figyelnek a szemétre

Bár az amerikai űrkutatási hivatal szakértői nem tartották veszélyesnek a fémdarabot, az esemény után nyomozást indítottak az űrszeméttel kapcsolatban. A NASA a Columbia űrsikló katasztrófája óta különösen kényesen figyel az űrszemétre, hiszen éppen egy apró törmelék leszakadása okozta a tragédiát.

Az átfogó vizsgálat során megnézték, hogy történt-e valami szokatlan az ISS rendszereivel, leszakadhatott-e valami fontos alkatrész. Semmit sem találtak, de a Moszkvába küldött fényképek alapján az orosz szakemberek felismerték a tárgyat. A NASA beszámolója szerint ezek a csavarok gondoskodnak a napelemek biztonságos rögzítéséről, illetve a Szojuz szállítóegységeken és a Progress űrhajón is ugyanilyeneket használnak.

A legénység hamarosan közelebbről is megvizsgálja a napelemeket az űrállomás robotkarjára helyezett kamerával, így kiderülhet, hogy tényleg hiányzik-e egy csavar.