Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Drámai változások a Jupiter felszínén

2007.06.29. 10:20
Nagyon gyorsan változik a Jupiter légköre, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy ne lehessen a változásokról kiváló fotókat készíteni. A Hubble űrtávcső lencsevégre kapta az űrbéli viharokat.

A Jupiter légkörében mindig is nagy volt a kavarodás, de az utóbbi hónapokban felgyorsultak az események, különösen a déli egyenlítői sáv közelében. Ezekről a 2007. márciusa és júniusa közötti változásokról tett közzé fotókat a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala.

Kisebb távcsövekkel is jól megfigyelhető a Jupiter sávrendszere, amely a sárga, barna és fehér felhőövezetek váltakozásával jön létre, írja a csillagászati hírportál. A világosabb színű területeken a légkör emelkedik, míg a sötétebb régiókban lesüllyed. A Jupiteren különböző irányú és sebességű légköri áramlások hatnak egymásra, és az áramlások határán viharos turbulenciák - hatalmas ovális foltok - jönnek létre.


A Hubble 2007. március 25. és június 5. között egy egész felhősáv átalakulását fotózta le; a felhők alakja és mérete nagyon gyorsan változott, zónák alakultak át sávvá és sávok alakultak át zónákká. A hírportál a bal oldali képen látszó keskeny fehér felhőzónára hívja fel a figyelmet, amelynek a színárnyalata arra utal, hogy a magaslégkörben helyezkedik el, ezzel szemben a jobb oldali fotón már barna színűek a felhők, tehát a sáv egybeolvadt és lesüllyedt. Az egyenlítő alatti területeken lévő sáv pedig teljesen felkavarodott, és barnás felhőnyelvek jelentek meg rajta.