Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A NASA bemutatta a Hubble utódját

2007.05.11. 11:20
Az amerikai űrhivatal, a NASA részleteket közölt honlapján a Hubble űrtávcsövet felváltó szerkezetről. A James Webb Űrteleszkóp háromszor akkora lesz, mint az elődje.

A NASA egy korábbi irányítójáról elnevezett eszköz 24 méter hosszú és 12 méter magas lesz, a szerkezet közepén pedig egy 6,5 méter átmérőjű hexagonális óriástükör található. A tükörnek köszönhetően a szerkezet a mélyűr távolabbi pontjairól is képes lesz felvételeket készíteni. A szerkezet életnagyságú modelljét a washingtoni Smithsonian National Air and Space Museumban állították ki, a NASA honlapján pedig egy videó is megtekinthető az eszközről.

valahogy így fog kinézni (kép: NASA)

"Mindenképpen egy nagyobb teleszkópra volt szükségünk, amellyel az univerzum születése utáni állapotokról is képeket kaphatunk" – fogalmazott Edward Weiler, az űrhivatal Goddard Űrrepülési Központjának igazgatója. A Hubble egyébként lencsevégre kapott már néhány olyan galaxist, amelyek nem sokkal az ősrobbanás után alakultak ki (pontosabban szólva, ezeknek a galaxisoknak a többmilliárd évvel ezelőtti állapotát).

Európai rakétával

A 4,5 milliárd dolláros James Webb Űrteleszkóp a Földtől 1,5 millió kilométerre fog keringeni. Az eszközt 2013-ban indítják útnak, a szerkezetet az európai Ariane 5 rakéta szállítja majd. Ez a dátum kétéves csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, addig a NASA üzemben tartja a most 17 éves Hubble űrteleszkópot.

A James Webb Űrteleszkóp elődjét 1990. április 24-én lőtték fel. Egy tervezési hiba miatt a Hubble három évig "látáshibával" működött, majd 1993 decemberében kapott egy korrigáló lencsét. Azóta több, rendkívüli felbontású és élességű képet készített, majd idén januárban egy rövidzárlat tönkretette a legfontosabb tudományos berendezését. Az űrhivatal 2008-ban tervez kockázatos karbantartó missziót a Hubble-höz.