Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A NASA bemutatta a Hubble utódját

2007.05.11. 11:20
Az amerikai űrhivatal, a NASA részleteket közölt honlapján a Hubble űrtávcsövet felváltó szerkezetről. A James Webb Űrteleszkóp háromszor akkora lesz, mint az elődje.

A NASA egy korábbi irányítójáról elnevezett eszköz 24 méter hosszú és 12 méter magas lesz, a szerkezet közepén pedig egy 6,5 méter átmérőjű hexagonális óriástükör található. A tükörnek köszönhetően a szerkezet a mélyűr távolabbi pontjairól is képes lesz felvételeket készíteni. A szerkezet életnagyságú modelljét a washingtoni Smithsonian National Air and Space Museumban állították ki, a NASA honlapján pedig egy videó is megtekinthető az eszközről.

valahogy így fog kinézni (kép: NASA)

"Mindenképpen egy nagyobb teleszkópra volt szükségünk, amellyel az univerzum születése utáni állapotokról is képeket kaphatunk" – fogalmazott Edward Weiler, az űrhivatal Goddard Űrrepülési Központjának igazgatója. A Hubble egyébként lencsevégre kapott már néhány olyan galaxist, amelyek nem sokkal az ősrobbanás után alakultak ki (pontosabban szólva, ezeknek a galaxisoknak a többmilliárd évvel ezelőtti állapotát).

Európai rakétával

A 4,5 milliárd dolláros James Webb Űrteleszkóp a Földtől 1,5 millió kilométerre fog keringeni. Az eszközt 2013-ban indítják útnak, a szerkezetet az európai Ariane 5 rakéta szállítja majd. Ez a dátum kétéves csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, addig a NASA üzemben tartja a most 17 éves Hubble űrteleszkópot.

A James Webb Űrteleszkóp elődjét 1990. április 24-én lőtték fel. Egy tervezési hiba miatt a Hubble három évig "látáshibával" működött, majd 1993 decemberében kapott egy korrigáló lencsét. Azóta több, rendkívüli felbontású és élességű képet készített, majd idén januárban egy rövidzárlat tönkretette a legfontosabb tudományos berendezését. Az űrhivatal 2008-ban tervez kockázatos karbantartó missziót a Hubble-höz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!