Bemutatkozik a Hubble űrteleszkóp utódja

2007.11.23. 16:55
A baltimore-i Astrophysics 2020 csillagászati konferencián új részletek derültek ki a James Webb Space Telescope-ról, ami a jelenlegi legfejlettebb űrteleszkópokat, a Hubble-t, a Spitzert és a Chandrát fogja leváltani. A NASA, az ESA és a kanadai űrügynökség által közösen fejlesztett 4.5 milliárd dollárba kerülő távcső 2013-ban áll Föld körüli pályára a tervek szerint.

"Pontosabb megfigyelésekre van szükségünk a kvazárok működésének vagy a galaxisok születésének tanulmányozásához", mondta Rachel Somerville, a német Max Planck intézet csillagásza a konferencián. "Hiába tesszük be egy szobába a világ legnagyobb elméit a létező legerősebb szuperszámítógéppel 15 évre, erősebb távcsövek nélkül ők sem jutnának semmire."

A NASA egykori igazgatójáról elnevezett űrteleszkóp egy 6,4 méter átmérőjű tükörfelületen gyűjti majd a beérkező fényt, ez a Hubble-nek közel háromszorosa. Az új űrteleszkóp sokkal messzebbre lát majd, mint elődei, és nagyobb felbontású képeket készít, de az égboltnak egyszerre csak egy nagyon szűk szeletét tudja vizsgálni.

A James Webb űrteleszkóp az európai űrűgynökség képén

A konferencián bemutatkozott másik nagy újítás a NASA-nál fejlesztett solar shade technológia, amivel a csillagok egyes esetekben zavaró fényét lehet kiszűrni a távcső látómezejéből. Ez óriási segítség lehet a Naprendszerünkön kívüli bolygók tanulmányozásánál, amiket épp a központi csillaguk fénye tesz nehezen megfigyelhetővé. A fejlesztést vezető Wes Traub szerint a technológia a JWST utáni űrteleszkóp-generációval (16 méter átmérőjű tükörrel) képes lehet olyan bolygók felszínének és légkörének tanulmányozására, amik ma egyetlen pixelként jelennek meg a Hubble képein.  • Hírek
  • Lakáshitel