Klaudia
-3 °C
3 °C

Vízzel hajtott kémműholdak készülnek

2004.06.09. 12:41
Az Egyesült Államok hadserege olyan kémműholdakat akar kifejleszteni, amelyek hosszú ideig használhatóak, mozgékonyak, és saját maguk gondoskodnak az üzemanyag-ellátásukról. A Pentagon mindezt a lehető legegyszerűbben kívánja megoldani, ezért nem bonyolult vegyületeket, hanem vizet fog alkalmazni az űreszközök új meghajtóiban.
A legtöbb műholdon napelemek látják el árammal az elektromos műszereket, de az űreszközök pályamódosításáról a általában folyékony üzemanyaggal működő meghajtók gondoskodnak. A felhasználatlan napenergiát akkumulátorokban tárolják, hogy bizonyos feladatokat sötétben is elvégezhessenek, ennek ellenére a műholdakat energiatakarékossági szempontok miatt éjszaka inkább leállítják, mondta el a Wirednek Michael Richardson, a rochesteri műszaki egyetem kutatója.

Égető gondok

Jelenleg a katonai kémműholdak legfeljebb öt-tíz évig működőképesek, mert igen hamar elfogy az üzemanyaguk. Ezután rövid ideig haszontalan űrszemétként keringenek a Föld körül, majd lassú ereszkedés után elégnek a légkörben. Az éghető folyékony üzemanyag használata Richardson szerint azért is problémás, mert sok helyet foglal és nehéz, és ezzel jelentősen megnöveli a fellövések költségét.

Vízből vizet

Az amerikai védelmi minisztérium kutatásait irányító Darpa a Proton Energy Systems vállalattal együttműködve üzemanyagcellás meghajtó kifejlesztésén dolgozik, amely zárt rendszerben, önfenntartó módon működik. A Water Rocket, azaz Vízrakéta program keretében kifejlesztett meghajtó napenergia segítségével hidrogénre és oxigénre bontja le a vizet, majd a hidrogén elégetésével ismét vizet és elektromos áramot állít elő, és ez utóbbival gondoskodik a műhold mozgatásáról és működtetéséről.

"Szerintem az önfenntartó műholdakra való áttérés igen nagy jelentőségű, mivel a manőverezhető műholdak nagyobb területet lefednek, gyorsabb odaérnek a kívánt helyszínre, megnő a túlélési esélyük, és hosszabb lesz az élettartamuk" - mondta Jan Walker, a Darpa szóvivője a Wirednek.

Átcsoportosítás

Neville Marzwell, a NASA kutatója úgy véli: a megújuló erőforrásokat használó műholdak néhány óra alatt átállhatnak másik régiók megfigyelésére, így nem okozhat problémát, ha például Korea helyett váratlanul Irak fölé kell átvezényelni azokat. A Wired információi szerint az ismert műholdgyártók nem foglalkoznak üzemanyagcellás meghajtók fejlesztésével, tehát a Proton Energy Systems valószínűleg elsőként dob piacra ilyen rendszert. Luke Dalton, a vállalat munkatársa elmondta, hogy a műhold súlyát 15-20 százalékkal csökkenti az új meghajtó, és az űreszközök akár húsz évig működőképesek maradhatnak.

Dalton szerint a meghajtó fejlesztését jövőre befejezik, azt azonban még nem tudta megmondani, hogy ezután az űrben végzett kísérleteik várhatóan mikor érnek véget.