Kína három lépésben érné el a Holdat

2003.03.05. 11:27
Kína újabb részleteket közölt a grandiózus holdkutatási tervéről, amelyet három fázisban fognak kivitelezni. Az illetékes hivatalnokok elmondása szerint az első ember nélküli űrszondát 2005-ben fogják fellőni, a küldetések végső célja azonban a bolygón megtalálható nyersanyagok kibányászása.
A Csangéről - a Hold istennőjéről - elnevezett kínai holdprogram három részre bontható. Először egy műholdat fognak fellőni, amely a bolygó körül keringve fog adatokat gyűjteni. A második lépésben a leszállást fogják begyakorolni, míg a harmadik lépésben egy űrsikló fog talajmintákat gyűjteni a bolygó felszínén, amelyet remélhetőleg képesek lesznek visszaszállítani a Földre.

A Hold a túlélés záloga

Ouyang Ziyuan, a kínai holdkutatási program vezetője elmondta, hogy két és fél éven belül képesek lesznek kivitelezni egy ember nélküli küldetést, amennyiben a kormány már most hozzájárul a tervhez. A küldetések ütemezéséről és a terv pénzügyi támogatásáról még nem közültek információkat. "A Hold feltérképezése valószínűleg kulcsfontosságú az emberiség jövőbeni fennmaradásához és fejlődéséhez." - mondta Ziyuan.

A Marsot is meghódítanák

Kínai hivatalnokok korábban azt állították, hogy a Hold felszínén 2010-re egy állandó - és valószínűleg lakatlan - űrbázist telepíthetnének. Kína azonban nemcsak feltérképezni kívánja kísérőbolygónkat, az ott található ásványi kincseket is szeretné megkaparintani. Luan Enjie, a Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal (CNSA) elnöke a Beijing Daily napilapnak elmondta: Kína komolyan érdeklődik a Hold felületén található ritka készletek iránt. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Peking a Marsra is szeretne eljutni űrhajóival.

Csak a nemzeti büszkeség növelése a cél

James Oberg, aki korábban részt vett az USA űrprogramjában úgy véli, hogy a projekt sokkal inkább a nemzeti büszkeség növeléséről szól, semmint tudományos vagy ipari célú felfedezésről. Oberg a New Scientist-nak elmondta, hogy Kína már rendelkezik azokkal a technológiákkal, amelyekkel képes elirányítani egy űrhajót a Hold körül, illetve annak feszínén.  • Hírek
  • Hírek