Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Elindult az első kínai Hold-szonda

2007.10.24. 16:05
Útjára bocsátották az első, Hold körüli pályára tervezett kínai űrszondát, a középnyugat-kínai Szecsuán tartományban lévő hszicsangi műholdkilövő állomásról, helyi idő szerint szerda este hat óra öt perckor.

A Csang-o ji-hao, azaz Holdistennő 1 nevű űrszondát a Hosszú Menetelés-3A hordozórakéta állítja Föld körüli pályára, majd a szonda október 31-én indul tovább a Hold felé és a tervek szerint november 5-én áll Hold körüli pályára.

A szonda várhatóan november végén küldi haza a Hold felszínéről készített első képeket. Az egy évre tervezett küldetés során a feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel és a Hold porának elemzése.

A kínai űrkutatásban mérföldkőnek számító eseményre több száz újságíró és legkevesebb kétezer fizetős turista érkezett a világ minden tájáról, jóllehet a kilövést bizonytalanná tette a szerda reggeli zuhogó eső. A műholdkilövő állomás 2,5 kilométeres körzetében és a rakéta röppályája alatt élő több ezer embert két órával a kilövés előtt evakuálták.

A Holdistennő 1 felbocsátása csak az első lépés a három részből álló kínai Hold-programban. 2012-ben egy ember nélküli jármű Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan. A harmadik lépcsőben újabb jármű landolna a hold felszínén, amely az összegyűjtött mintákat vissza is hozná a Földre. Kína bízik abban, hogy csatlakozhat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fejlesztéséhez is, amelyben jelenleg 16 ország vesz részt. Kína 2003-ban juttatott először embert az űrbe, 2005-ben pedig újabb két tajkonautájuk (az angolszász asztronauta, illetve az orosz kozmonauta kínai megfejelője) öt napot töltött odafenn.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!