Olivér
4 °C
8 °C

Miniűrhajókkal a világűrbe

2003.09.02. 11:37
A NASA öt éven belül lecseréli az elöregedett űrsiklókat, és az űrhajósok a jövőben nem behemótokkal, hanem négyszemélyes kisrepülőkkel fognak a Nemzetközi Űrállomásra utazni.
Az amerikai űrhivatal már a Columbia űrsikló tragédiája előtt elindította az Orbital Space Plane programot, hogy olcsóbb, egyszerűbb és megbízhatóbb szállítójárműveket fejlesszenek ki. A NASA természetesen új teherszállító űrsiklók építését is tervezi, hogy végleg megszabadulhasson a Columbia és a Challenger három megmaradt testvérétől, de ezeknek a megjelenésére valószínűleg több mint tíz évet kell várni.

Készül az űrautó

Az űrhivatal jelenleg keményen dolgozik azon, hogy a négyszemélyes űrhajó tervei minél hamarabb elkészüljenek, és elkezdhessék a jármű építését, illetve a próbarepüléseket. Mindez azért különösen fontos, mert az új űrhajó valószínűleg jelentősen csökkentené az űrutazások költségét, ráadásul a négyszemélyes kialakítás miatt több mint három hosszú távú lakója is lehetne az űrállomásnak.

A NASA már elkészített néhány kinézeti tervet: ez egyik modell lapos és rájaszerű, felhajtott szárnyakkal, másik kettő pedig leginkább a mai repülőgépekre hasonlít, és mindhárom képes leszállni a kifutópályákon. A negyedik terv azonban a NASA első űrkapszuláira hasonlít, és a leszállóegység ejtőernyő segítségével érne földet. Az űrhivatal néhány hónap alatt fog elkészülni a végleges változattal.

A négyszemélyes űrhajó embereket fog szállítani az űrállomásra és onnan vissza a földre, illetve a Nemzetközi Űrállomás oldalára rögzítve életmentő csónakként fog funkcionálni. A program tervezési fázisára 2,4 milliárd dollárt különítettek el, tehát az űrrepülő a mai űrkutatási árakat figyelembe véve kimondottan olcsó lesz.

2008-ban fellőnék

"Arra koncentrálunk, hogy a jármű egyszerű maradjon, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2008-ban fellőhessük" - mondta Dennis Smith, az Orbital Space Plane program vezetője. Smith szerint igen ambiciózus a célkitűzés, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a régebbi űrprogramokat, például a Mercuryt, a Geminit vagy az Apollót sokkal gyorsabban kivitelezték.

Smith szerint a projektben olyan technológiákat fognak fölhasználni, amelyeket már kifejlesztettek és alaposan leteszteltek, ugyanis azok nemcsak sokkal biztonságosabbak, hanem olcsóbbak is. A legnagyobb határidős csúszások és többletkiadások ugyanis akkor keletkeznek, ha egy olyan technológiára számítanak, amely még nem kiforrott, mondta Smith a CNN-nek.

A múlban is bevált

A múltban megszületett klasszikus szállítóeszközök esetében is hasonló megközelítést alkalmaztak: a második világháborús jeep és a DC3 szállító repülőgép azért van még ötven év elteltével is forgalomban, mert egyszerű, rugalmas, ellenálló és viszonylag olcsó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?