Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Lockheed gyárthatja az űrrepülő utódját

2006.09.01. 10:20
Közel húszmilliárd dolláros üzletet jelenthet a társaságnak a mostani döntés. A pénzért a Lockheednek meg kell terveznie, ki kell próbálnia, és négy darabot le kell gyártania az újgenerációs űrhajóból.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtökön a Lockheed Martin céget bízta meg az Orion űrhajó tervezésével és gyártásával, amely az elöregedő űrrepülőgép-flottát váltja le a 2020-ig a Holdra, illetve később a Marsra tervezett utazásoknál - jelentette be a NASA közleményben.

A cél a Mars

A sokmilliárd dolláros megbízásért a Lockheed Martinon kívül a Northrop Grumman és a Boeing alkotta konzorcium volt versenyben.

A szerződés az új űreszköz 2013-ig történő megtervezésére, a prototípusok legyártására és tesztelésére, valamint maximum négy működő úrhajó előállítására vonatkozik. Az Orion próbaútját legkésőbb 6-8 év múlva kell megtartani.

Becslések szerint az Orion-megbízatás 18 milliárd dolláros üzletet jelent az amerikai cégnek.

Az első Orionnak legkésőbb 2014-ben kéne elindulnia hatfős legénységgel a világűrbe. Az űrhajó a tervek szerint 2020-ban szállít 4 asztronautát a Holdra. A NASA a Mars-utazásra 2030-ig tervezi a felkészülést. Addig azonban az űrhajó több utat is tehet a Nemzetközi Űrállomásra, amelynek az építését a három űrsikló (Discovery, Atlantis és az Endeavour) segítségével 2010-ig tervezik befejezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!