Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták az eddigi legkisebb fekete lyukat

2008.04.03. 21:10
A NASA csillagászai megtalálták az eddigi legkisebb fekete lyukat – írja a New Scientist. A tőlünk 10 ezer fényévre levő objektum alig nagyobb, mint Budapest.

A fekete lyukak többsége a tudomány mai állása szerint úgy keletkezik, hogy egy csillag élete végén összeomlik, mert az égitest energiatermelése már nem tudja megállítani a gravitációs összehúzódást. Ilyen objektum csak a Nap tömegénél sokszor nehezebb csillagokból jöhet létre, a kisebb csillagokból ugyanis neutroncsillag keletkezik. A csillagászok 1,7-2,7 naptömeg közé teszik azt a határt, ami felett már fekete lyukak jöhetnek léltre.

A NASA Goddard Űrrepülési Központjának kutatói, Nyikolaj Saposnyikov és Lev Titarcsuk az XTE J1650-500 jelű kettős csillagrendszerben egy 3,8 naptömegű fekete lyukat fedezett fel, ami az eddigi legkisebb ilyen fekete lyuk – a korábbi rekorder a GRO 1655-40 volt 6,3 naptömegével. A kicsi fekete lyuk átmérője körülbelül 24 kilométer, tehát az objektum alig szélesebb Budapestnél.

A kis fekete lyuk gázt szív el a csillagtól (kép: NASA/CXC/A Hobar)

A rendszerben a fekete lyuk és egy csillag kering egymás körül, a lyuk gravitációjával rendszeresen gázt lop a csillagtól. Ez a folyamat intenzív röntgensugárzással jár, aminek tulajdonságaiból következtetni lehet a lyuk tömegére, a tudósok így mérték meg a tőlünk 10 ezer fényévre levő objektumot. "A csillagászokat mindig érdekelte, mekkora a lehető legkisebb fekete lyuk. Ez a kis fickó közelebb visz a válaszhoz" – fogalmazott Titarcsuk.

Van kisebb is

A csillagászok újabb kutatásai szerint az univerzum keletkezésekor igen apró, kisbolygó tömegű fekete lyukak is létrejöhettek, és a galaxisok antianyaga ezek párolgásából származik. A hamarosan beinduló legnagyobb részecskegyorsítóban, a Large Hadron Colliderben is keletkezhetnek majd mikroszkopikus fekete lyukak, de ezek a másodperc tört része alatt fognak elpárologni.

A világegyetem legnagyobb fekete lyukjai pedig a galaxisok központjában találhatók. Ezek több százmillió naptömegű objektumok, a legnagyobb ismert fekete lyuk 18 milliárd naptömegű. Galaxisunk, a Tejútrendszer közepén egy körülbelül 4 millió naptömegű, 20 millió kilométer széles fekete lyuk található.