Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Tűzgömbök Madrid felett

2004.01.05. 15:31
Nagyok voltak, égtek és repültek a levegőben. Ezekkel a szavakkal írta le számos spanyol szemtanú a vasárnap megfigyelt furcsa objektumokat. A repülésirányítás kizárta, hogy repülőgép zuhant volna le.
Világos fénnyel világító repülő objektumok zavarták meg a spanyolok vasárnapi nyugalmát. A jelenség annyira szokatlan volt, hogy sokan felhívták a rendőrséget.

Koraeste az ország segélyhívó központjai több ezer szemtanú hívásait fogadták. A jelenséget élőben tanulmányozó személyek egybehangzóan állították, hogy nagyméretű égő objektumok haladtak el a levegőben.

Nem repülőgép volt

A megfigyeléseket a rendőrség közleménye szerint Santiago de Compostela, Madrid és Valencia városokban tették. Nem igazolódott be a szemtanúk egyik első gyanúja, miszerint zuhanásban lévő égő repülőgépet láttak volna. A repülésirányítás és az Iberia légitársaság egybehangzóan kizárta ezt a lehetőséget.

Az égi talányra egyes sejtések szerint tudományos magyarázat adhat választ. A Santiagóban működő obszervatórium igazgatója, Jose Angel Docobo az Efe hírügynökségnek kijelentette, hogy alighanem meteoritokról lehetett szó. Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy egy műhold vagy rakéta maradványai égtek el a légkörbe érve, írta a dpa.

Robbanás és lezuhanás

A tűzgömböket a madridi repülőtér tornyából is megfigyelték. A légiirányítók a meteorológiai szolgálattól azt tudakolták, hogy vajon különleges meteorológiai jelenséget láttak-e. Az időjósok viszont arról számoltak be, hogy semmi szokatlant nem láttak a radarjaikon.

Az észak-spanyolországi Leonban szemtanúk robbanásról számoltak be, amely megrázta az ablaktáblákat. Ezt követően izzó tárgyak zuhantak a Földre. Az ország keleti részében, Castellon mellett az égből lezuhanó tárgyak állítólag két kisebb tüzet okoztak, de a tűzoltóság ezeket gyorsan eloltotta. Személyi sérülés nem történt.