Géza
-11 °C
-4 °C

Nem ad jelet a Mars-szonda

2003.12.25. 17:09
Nem sikerült fogni az első tervezett időpontban az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájához tartozó Beagle 2 leszállóegység jeleit - közölte csütörtök reggel a németországi Darmstadt irányító központjában David Southwood, az ESA tudományos igazgatója, de hozzátette: meggyőződése, hogy a Beagle 2 rendben leszállt a Marsra.
A központnak a - remények szerint már leszállt - Beagle fölött elrepülő amerikai Mars Odyssey űrszonda útján kellett volna jelet kapnia közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor, de ez egyelőre nem történt meg. A következő kapcsolatteremtési lehetőség valamikor csütörtök éjfél előtt lesz, az utolsó pedig - a Beagle 2 elemeinek kimerülése előtt - pénteken.

"Ez egy kis csalódás, de nem a világ vége - nyilatkozott Londonban újságíróknak Colin Pillinger professzor, a Mars Express missziójának tudományos felelőse a várt jelzés elmaradásáról. - Ez még nem jelenti, hogy elvesztettük a szondát." A Beagle-nek egy kilenc hangból álló dallamot kellett volna eljuttatnia, amelyet külön erre az alkalomra komponált a brit Blur popzenekar.

Mike McKay, a Mars-misszió irányítója előzőleg bejelentette, hogy a Mars Express Mars körüli pályára állt. "Jelzést kaptunk, amikor a szonda, amely a Mars bolygó mögött haladt el, újra előtűnt, mégpedig épp a tervezett időpontban, ami azt jelzi, hogy a főhajtómű begyújtása, amelynek 2 óra 47 perckor (közép-európai 3.47-kor) kellett bekövetkeznie, rendben megtörtént." A szondának közép-európai idő szerint 3 óra 54 perckor kellett leszállnia a Marson.