Ágnes
-1 °C
2 °C

Megérkeztek az első színes képek a Marsról

2004.01.07. 10:21
Az Egyesült Államok űrkutatási hivatalának jelentése szerint a Marsra küldött Spirit űrszonda kitűnő állapotban van, ezért folytathatják a robot elindítására való felkészülést. Az Európai Űrkutatási Hivatal küldetésének sikere most már csak azon múlik, hogy a bolygó körül keringő Mars Expressz segítségével fel tudják-e venni a kapcsolatot a leszálláskor eltűnt Beagle 2 űrszondával. Ha nem járnak sikerrel, akkor végleg eltűntnek nyilvánítják a drága eszközt.
A Spirit által küldött első színes képekről Jim Bell, a NASA tudományos csoportjának munkatársa a pasadenai irányítóközpontban megtartott sajtótájékoztatón elmondta: "Félelmetesen jók lettek képek. Bár mi terveztük a Spiritet, tehát nem kellene meglepődnünk a képek minőségén, mégis le vagyunk nyűgözve".

Keresik a víz nyomát

A poros és sziklás Gusev-kráterről készült képet valójában tizenkét különálló felvételből állították össze a kutatók, és a felvételen a körpanorámának csupán a nyolcada látható.

Tekintse meg képeinket!
Fotó: EPA
Steven Squyres, a küldetés tudományos vezetője elmondta: a sziklák felszíne láthatóan sima, az alakjuk azonban igen változatos; némelyik gömbölyű, némelyik pedig szögletes. A tudósok abban reménykednek, hogy a részletes képek alapján megismerhetik a bolygó klímájának történelmi változásait. Squyres eddig csupán azt a következtetést vonta le a felszínt borító porból, hogy a sziklák hosszú ideje lehetnek ebben a szélsőségesen szeles környezetben.

Az űrkutatók érdeklődésének középpontjában azonban a kőzetek összetétele áll, hiszen ebből kideríthetik, hogy azok találkoztak-e valaha vízzel. A Mars körül keringő űrszondáról készített képek azt sugallják, hogy a leszállási hely környéke, a Gusev-kráter helyén valaha egy tó volt.

Távoli emlékhely

A NASA bejelentette, hogy a Spirit űrszonda leszállóhelyét Columbia Emlékállomásnak nevezték el, ezzel állítva méltó emléket a Columbia űrsikló tavaly februári katasztrófája során elhunyt hétfős legénységnek.