Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Útra kelt az Opportunity, működik a Spirit

2004.01.31. 11:16
Mindkét amerikai marsjáró bevethető állapotban lesz vörös bolygó felszínén a hét végétől, a Spirit számítógépe memóriájának megtisztítását befejezik, az Opportunity pedig szombat reggel legördült az égitest talajára.
A kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítóközpont munkatársai pénteken elmondták, hogy a Spirit komputeragyából kitörölnek minden feleslegessé vált file-t, egyebek között azokat a parancsokat is, amelyeket a Marshoz vezető hét hónapos után töltött le.

Klikk a képre!
A Spirittel a múlt hét közepén szakadt meg a kapcsolat, a mérnököknek azonban a vártnál hamarabb sikerült elhárítaniuk a kezdetben nagyon komolynak tűnt kommunikációs problémát. A robotgeológus hétfőtől vagy keddtől onnan folyatatja kutatómunkáját, ahol a kényszerszünet előtt abbahagyta: egy futball-labda nagyságú piramis alakú követ vizsgál meg, miközben bele is fúr, hogy feltérképezze annak ásványi összetevőt.

A bolygó másik oldalán, a Spirittől 10 620 kilométerre leszállt Opportunity szombat reggel legördült a Mars felszínére. A kaliforniai Pasedénában lévő földi irányítóközpont bejelentette, a marsjáró maga jelezte, hogy a leszálló egység platformjáról legördült a Mars felszínére.

Az irányítóközpont munkatársai közép-európai idő szerint 9 óra 26 perckor küldték el a szükséges utasítást az Opportunitynek. 90 perccel később az irányítóközpont munkatársai örömkiáltásba törtek ki, amikor a terepjáróról egy jelzés érkezett, hogy vette az utasítást, és megkezdte a legördülést.

Ikertestvéréhez, a Spirithez hasonlóan az opportunity is méréséket végez majd a vörös bolygó felszínén esetleges víz- és életnyomok után kutatva. Első célpontja valószínűleg az a tőle kilenc méterre lévő sziklakerthez hasonló kőhalmaz lesz, amelyről a tudósok nem zárják ki, hogy üledékes lerakodás terméke, és ebben az esetben a köveket formáló erő a víz is lehetett.