Lujza
-1 °C
13 °C

Amerikai-orosz Mars-misszió indul

2003.05.06. 16:04
Az amerikai és az orosz űrkutatási hivatal közös bolygókutatásokat tervez, a közeljövőben például egy ember nélküli Mars-expedíciót fognak indítani.
A két ország űrkutatási hivatalainak vezetői egy Moszkvai tárgyalást követően jelentették be, hogy közös programot indítanak a Mars tanulmányozására. Az Egyesült Államok és Oroszország tíz évvel ezelőtt már megpróbálkozott egy hasonló program elindításával, amelyhez az előbbi egy űrszondával, az utóbbi pedig a gyorsító rakétával járult volna hozzá, de azt a projektet pénzhiány miatt leállították.

Leginkább az ISS-ről tárgyaltak

A moszkvai találkozó fő témája egyébként a Nemzetközi Űrállomás (ISS) volt. A tárgyaláson Sean O'Keefe, a NASA igazgatója és Juri Koptev, a Roszaviakozmosz igazgatója vett részt; az ISS építésében részt vevő további 16 ország képviselői szeptemberben fognak dönteni a projekt további sorsáról.

Moszkvában az Egyesült Államok nagyobb támogatásáról nem tárgyaltak, ugyanakkor tisztázták, hogy az orosz űrhivatal, a Roszaviakozmosz nagyobb részesedést fog kapni a jelenlegi költségvetésből, mondta el a BBC-nek Szergej Gorbunov, a Roszaviakozmosz szóvivője. Továbbá az is eldőlt, hogy Oroszország részt vehet az Egyesült Államok űrkutatási tenderein.

A NASA munkája jelenleg nagyban függ Oroszországtól, ugyanis csak orosz segítséggel képesek kapcsolatot tartani a Nemzetközi Űrállomással. Az orosz űrhivatal azonban anyagi nehézségekkel küszködik: bár nagyobb részesedést kapott a költségvetésből a következő hat hónapra, amerikai segítség nélkül nem képes teljesíteni a következő évi követelményeket.