Benedek
-4 °C
5 °C

Bemutatták az európai Mars-autót

2008.05.16. 22:14
Elkészült annak az európai Mars-autónak a futómű-prototípusa, amely várhatóan 2013-ban indul a vörös bolygóra, hogy az élet esetleges nyomait kutassa.

Az Európai Űrügynökség (ESA) grandiózus tervei szerint az Exomars nevű űrjármű egyéves utazás után ér el a Marsra. Alaposan meg lesz rakodva tudományos berendezésekkel, mindent összeszámolva nagyjából kétszáz kilogrammos tömegű lesz. (Kép a BBC-n.)

Az ESA a kanadai MDA Corporation cégre bízta a Mars-autó mozgását biztosító rendszer kifejlesztését. A mérnökök a hatkerékmeghajtás mellett döntöttek, mert ezt a változatot tartják a legmegfelelőbbnek arra, hogy az önjáró robot biztonságosan tudjon barangolni a Mars kövekkel, sziklákkal teleszórt felszínén. Eközben várhatóan dombokat, hegyeket kell majd megmásznia.

Fantáziarajz a robotjárműről Forrás: ESA

A hat kerék egyébként egymástól függetlenül tud majd működni, ami nagyban növeli manőverező képességét. A prototípussal egyelőre a földi körülmények között kísérleteznek a mérnökök, hogy kiküszöböljék az esetleges zavaró tényezőket, és hogy mire útjára indul a Mars-autó a vörös bolygón, ne akadályozzák műszaki nehézségek a mozgását.