Valér
4 °C
8 °C

Ma éjjel együttáll a Mars és a telihold

2003.08.13. 09:25
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka a legnagyobb földközelségének napjaiban lévő Mars bolygó és a telehold egymás közelében látható az égen.
A vöröses színű Mars még a városi kivilágítás mellett is könnyen megtalálható szabad szemmel a délkeleti égbolton az éjféli órákban, különböző részletek is megfigyelhetők a bolygó korongján. A Mars időszámításunk kezdete óta augusztus 27-én lesz legközelebb, 55,5 millió kilométerre a Földhöz.

Fényesen ragyog

Mintegy ötezer éve nem fordult elő ekkora földközelsége a bolygónak, mint amire idén augusztus 27-én kerül sor - olvasható a Polaris Csillagvizsgáló ismertetőjében. A bolygó látszó átmérője eléri a 25,1"-t, ami azt jelenti, hogy hetvenszeres nagyítással látható majd akkorának a korongja, mint a Hold puszta szemmel. A -2,9m-os fényessége pedig legnagyobb bolygónk, a Jupiter fényességét is meghaladja majd. A Mars ennél közelebb csak közel háromszáz év múlva, 2287. augusztusában kerül a Földhöz.

A térkép magassága 10°, azaz a Hold átmérőjének kb. hússzorosa

A látványosság alkalmából a budapesti Polaris Csillagvizsgáló éjszakai rendkívüli nyitvatartást hirdet 22 órától hajnali 1 óráig.