Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vulkáni kőzeteket találtak a Marson

2004.01.21. 00:44
A Mars talajában olivint találtak, amely vulkáni tevékenység során kerülhetett a bolygó felszínére. A Spirit űrszonda még csak két tudományos felszerelését vetette be: a Mossbauer spektrométerét és az alfarészecskés röntgen spektrométerét. A Gusev-kráterben munkálkodó robotjármű egyelőre csak a szemcsés talaj egy részét vizsgálta, de most egy focilabda méretű szikla elemzésére készülnek a kutatók.
Az első telejelemzések olivin jelenlétét mutatták ki, amely szilíciumot, oxigént, vasat és magnéziumot tartalmaz. Az olivin általában vulkáni eredetű kőzetekben, például bazaltban fordul elő. A NASA kutatócsoportjának néhány tagja annyira meglepődött az olivin jelenlétén, hogy elképzelhetőnek tartja: valójában nem is a talajt elemezték, és a keresett kőzet néhány milliméterrel mélyebben található.

A vizsgált szemcsék alapelemei ugyanazok, mint amit a Mars Pathfinder és a Viking űrszondák leszállóhelyeinek közelében találtak, mondta el a BBC-nek Steve Squyres, a kutatás tudományos vezetője, aki szerint ezeket az anyagokat akár a marsi szelek is szétteríthették a bolygó felszínén. A tudós azt reméli, hogy a kráterekben és az űrszonda által kiásott mintákban érdekesebb dolgokat fognak találni.

Más eszközök segítségével egyébként vasat, ként, klórt, nikkelt és cinket is talált az űrszonda, és az utóbbi két anyag jelenlétét eddig még senkinek sem sikerült kimutatnia a Marson, mondta el Johannes Brueckner, a németországi Max Planck intézet munkatársa.

A robotjármű megpróbálta képeket készített a spektrométeres vizsgálat előtt és után, és mivel a műszerek nem törték össze vagy deformálták a talajszemcséket, a kutatók arra következtettek, hogy valamilyen erő tartja azokat össze. Squyres szerint szulfátok vagy kloridok lehetnek a talajban, amelyek ragasztóként viselkednek, és ezek az anyagok vagy víz segítségével, vagy vulkáni tevékenység során kerülhettek oda.

A Spirit jelenleg a röntgenes spektrométerével vizsgálja az Adirondack névre keresztelt sziklát, és szerdán lát neki a Mossbauer spektrométeres vizsgálatához. A tudósok még nem döntötték el, hogy a robot fúrójának segítségével a szikla felszíne alá is behatoljanak-e mintavétel céljából.