Lehel
17 °C
27 °C

Kiszáradt tenger partjához ért az Opportunity

2004.03.24. 11:32
Az Opportunity űrszonda olyan köveket talált a Mars felszínén, amelyek valószínűleg egy lassan hullámzó sósvizű tenger fenekén formálódtak.
Az Opportunity most olyan helyen áll, amely valamikor egy sós vizű tenger partvonala lehetett a Marson, mondta Steve Squyres, aki a robotjárművek által küldött anyagokon elvégzett kutatásokat vezeti. A most begyűtött bizonyítékokból egyelőre nem derült ki, hogy mikor és mennyi ideig volt folyékony víz ezen a területen, ezért a kutatók átküldik az Opportunity-t egy közeli kráter falához, ahol újabb sziklákat vizsgálhat meg.

A tudósok már régóta láttak folyó vízre utaló nyomokat a Marson, ezért az Opportunity és a Spirit feladata éppen olyan területek megvizsgálása, amelyeket a feltételezések szerint a régmúltban víz borított. Ha valóban volt víz a vörös bolygón, ahogyan a tudósok hiszik, akkor élet is lehetett a Föld legközelebbi szomszédján.

Tengerparti kőzet

"Az Opportunity talált olyan sziklákat is, amelyek valószínűleg a szélben nyerték el végső alakjukat, de ezeknek a mintázata teljesen másképp néz ki, mint a vízben formálódó köveké. A most megvizsgált réteges sziklákon látható hullámzó minták arra utalnak, hogy az üledékes kőzet körülbelül öt centiméter mély és viszonylag gyorsan áramló vízben keletkezett, amely időnként kiszáradhatott" - mondta John Grotzinger, a robotot irányító csapat munkatársa.